Kvasená zelenina je pre naše telo poklad, pretože nám pomáha udržiavať zdraviu prospešné baktérie v našich črevách. Vďaka jej konzumácii zároveň posilňujeme imunitu.
Ingrediencie:
- 3 polievkové lyžice morskej soli
- 1 liter vody
- 150 g karfiolu
- 200 g mrkvy
- 1 väčšia červená paprika
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 – 2 bobkové listy
- 1/2 lyžičky koriandra
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
Postup:
- Vodu so soľou zmiešajte v odmerke alebo napríklad džbáne, aby sa úplne rozpustila.
- Zeleninu očistíme, mrkvu nakrájame na prúžky, papriku na väčšie kocky a karfiol rozoberieme na ružičky.
- Pripravíme si veľkú nádobu, ideálne keramickú, a naukladáme do nej všetku zeleninu.
- Zalejeme slanou vodou, aby bola úplne ponorená. Pokiaľ bude niekde zelenina vytŕčať, pridáme viac vody.
- Zaklopíme malou miskou, čím bude zelenina stláčaná pod hladinu.
- Starostlivo zaklopíme a necháme na stálom mieste pri izbovej teplote pracovať.
- Zhruba raz za dva dni nádobu odklopíme a necháme uvoľniť plyny, ktoré sú produkované v priebehu fermentácie, a ochutnáme, ako nám vyhovuje ich chuť.
- Pokiaľ máme priamo nádobu, ktorá je určená na kvasenie zeleniny, jednoducho tam všetko naložíme, zalejeme a necháme kvasiť asi 7 dní pri izbovej teplote.
- Keď nám bude chuť vyhovovať, môžeme preložiť do inej nádoby a uložiť do chladničky, kde bude aj naďalej prebiehať ich fermentácia, len pomalším tempom.