Ochutnajte recepty na domáce langoše naslané aj sladké nielen v kalorickom podaní

Obľúbené jedlá národných kuchýň sa posúvajú mimo hranice jednotlivých krajín.

Langoš alebo aj vyprážaný chlieb je jedným z príkladov.

Je takmer ťažké nájsť človeka, ktorý by túto maďarskú fastfoodovú špecialitu nemal rád.

Preto sme pre vás pripravili hneď 6 receptov na langoše v tých najobľúbenejších verziách.

Nájdete aj tipy na slané a sladké kombinácie.

Ako originálne dochutenie môžete vyskúšať aj niektoré z našich dipov .

Máte najradšej langoša nasladko alebo naslano? Určite by sme tipovali, že tá slaná verzia je viac populárnejšia. Tú možno pripraviť v nespočetných dochuteniach, ale jednou z najobľúbenejších je klasika v podobe cesnaku, kečupu a syra.

Stánkový langoš má tiež častokrát pridanú tatárku. Možno ho ale dochutiť aj menej kalorickou obdobou – kyslou smotanou. Najlepšie je, keď si ju mierne osolíte a priamo do nej prelisujete cesnak. Chuť potom bude dokonale vyvážená.

Ponúka sa tu aj šunka a ďalšie údeniny, napríklad slanina, či už čerstvá alebo usmažená. Ďalej potom salámy a klobásy. Menej známa je tiež kombinácia so zemiakovou kašou alebo lečom. Vegetariáni si určite radi pošmáknú na kombináciu s grilovanou alebo podušenou cuketou alebo baklažánom a ďalšími druhmi zeleniny v kombinácii so syrom.

Zo syrov je potom najlepší eidam, ale službu preukážu aj ďalšie tvrdé syry, ako je gouda. Chybu však neurobíte ani mozzarellou, ktorá je však menej slaná.

V sladkých variantoch opäť nie je žiadne obmedzenie. Obľúbené je dochucovať nutellou s banánom alebo marmeládou, ale bohato postačí langoš posypať práškovým cukrom alebo medom a škoricou. Keďže cesto je skôr neutrálne ako vyložene slané, je to obrovská výhoda.

A ak doma nemáte práve treba syr, môžete skúsiť jednoduchú cesnakovú vodu , ktorou sa potrie a je dokonalý. Trochu studenej vody zmiešate s prelisovaným cesnakom a štipkou soli.

A aký je vlastne pôvod langoša? Je to dobrôtka, ktorej korene siahajú do Maďarska. Tu sa tento vyprážaný chlieb pripravoval obvykle na raňajky práve v tých dňoch, keď sa piekol nový chlieb. Odtiaľ sa potom rozšíril do mnohých slovanských štátov a my patríme k oným šťastlivcom.

Napíšte nám do komentárov, ako sa vám recepty na langoše podarili . Budeme veľmi radi!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.