Rizoto s langustou je vynikajúca večera pre zvláštne príležitosti. Či už je to výročie, Valentín alebo narodeniny, recept ako je tento, je perfektnou voľbou pre domáce súkromné oslavy.
Čo budeme potrebovať
- 125 g aborio ryže
- 2 lyžice olivového oleja
- 200 ml bieleho vína
- 750 ml kuracieho vývaru
- 250 g húb (očistené a nakrájané)
- ½ nakrájanej cibule
- 4 strúčiky cesnaku (prelisovaného)
- 3 lyžice masla
- 125 g parmezánu (nastrúhaného)
- 750 g varených langusty (chvosty)
- Soľ
- Korenie
- Citrón zbavený šťavy a kôry
- Lyžica nasekanej petržlenovej vňate
Postup
- Vekú panvicu si potrieme hrubou vrstvou olivového oleja
- Pridáme prelisovaný cesnak a vyprážame
- Cesnak vyberieme z panvice, keď sa rozvonia a než zhnedne
- Pridáme huby do panvice a opekáme, kým nepustí tekutinu
- Potom ich dochutíme soľou a korením, zamiešame
- Vyberieme ich z panvice a tekutinu, ktorú pustili, odložíme do misy vedľa
- Panvicu vrátime na sporák a znovu potrieme olejom
- Pridáme cibuľu a dochutíme ju soľou a korením
- Cibuľu varíme, kým nie je mäkká a priesvitná
- Pridáme ryžu a za stáleho miešania niekoľko minút opekáme
- Pridáme trochu bieleho vína, tak aby ryža bola zakrytá, a miešame, kým sa úplne nevstrebe
- Pridáme trochu kuracieho vývaru, aby sme zakryli ryžu, a znova miešame, kým sa nevstrebe
- Toto opakujeme ešte dvakrát, pokiaľ nie je ryža uvarená „al dente“
- Zatiaľ čo sa ryža varí, pridáme langusty na panvicu s lyžicou masla
- Posypeme ich soľou, a akonáhle sa prehrejú, pokvapkáme ich čerstvým citrónom
- Do ryže vmiešame huby, ich tekutinu a langusty
- K ryži pridáme 2 lyžice masla a syr, premiešame
- Rizoto s langustou ihneď podávame posypané petržlenovou vňaťou a posypané citrónovou kôrou s trochou parmezánu navrchu