Lasagne s bešamelom, paradajkovou marinarou, klobásou a hovädzím mäsom sú oveľa lepšie ako klasické lasagne, ako ich poznáte. Vyskúšajte ich a uvidíte sami!
Ingrediencie
Na lasagne:
- 12 plátkov suchých lasagne
- 450 g strúhaného syra mozzarella
- 230 g nastrúhaného parmezánu
Na marinári:
- 3 lyžice olivového oleja
- 6 strúčikov cesnaku, nasekaného
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1/2 šálky suchého červeného vína (voliteľne)
- 1/2 lyžičky cukru
- 1/2 lyžičky sušeného oregana
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky vločiek červeného chilli
- 800 g drvených paradajok (ideálne San Marzano)
- 12 lístkov čerstvej bazalky, nasekaných nadrobno
Na bešamel:
- 1/4 šálky masla, oleja alebo iného tuku
- 1/4 šálky hladkej múky
- 1/8 lyžičky soli
- 1 štipka bieleho korenia
- 3 šálky mlieka
Na mäsovú zmes:
- 450 g chudého mletého hovädzieho mäsa
- 450 g pikantných talianskych klobás, bez čriev
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica feniklových semienok
- 2 lyžičky vločiek červeného chilli
- 6 strúčikov cesnaku, nasekaného
- 1 veľká biela cibuľa, nakrájaná
- 1 marinara omáčka (celá dávka vyššie uvedeného receptu)
Postup
- Pripravte si marinaru.
- Vo veľkej panvici rozohrejte olej, pridajte cesnak a restujte 2 minúty.
- Pridajte víno, paradajkový pretlak, cukor, oregano, soľ a chilli, restujte 2 minúty.
- Pridajte paradajky, premiešajte a varte, kým sa mierne nezredukujú, asi 20 minút.
- V posledných 10 minútach varenia pridajte bazalku a premiešajte.
- Omáčku prípadne dosoľte.
- Omáčku môžete nechať tak ako ich alebo ju rozmixovať do hladka.
- Na bešamel ohrejte mlieko.
- V panvici rozpustite maslo a potom pridajte múku.
- Prešľahajte a povarte 1-2 minúty.
- Postupne prilievajte teplé mlieko a šľahajte, kým nevznikne hladká omáčka.
- Varte niekoľko minút, omáčka zhustne.
- Do hrnca pridajte olej, potom semienka feniklu a chilli.
- Restujte 30 sekúnd a pridajte cibuľu.
- Restujte, kým cibuľa nezmäkne, 2 minúty.
- Pridajte cesnak a za stáleho miešania restujte 30 sekúnd.
- Pridajte mleté mäso a klobásu a opražte, pričom mäso lyžicou rozdeľte na kúsky.
- Po opečení zlejte prebytočný tuk a preložte do kuchynského robota.
- Niekoľkokrát pulzujte, kým sa nerozdrobí a nevznikne vám takmer kaša.
- Vráťte zmes do hrnca a pridajte marinaru.
- Premiešajte.
- Zakryte a nechajte omáčku za občasného miešania dusiť na miernom ohni asi 20 minút.
- Do zapekacej misy 23×33 cm vložte suché lasagne a podlejte horúcou vodou.
- Nechajte 20 minút odpočívať.
- Sceďte.
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Vymažte zapekaciu misu.
- Rozotrite časť mäsovej omáčky na dno misky.
- Navrch navrstvite 3 alebo viac lasagní, aby pokryli dno.
- Lasagne potrite ďalšou mäsovou omáčkou, bešamelom, mozzarellou a parmezánom, všetko rozotrite ku krajom.
- Opakujte to 3-4krát, aby ste všetko spotrebovali a nakoniec zavŕšte syry.
- Pečte 30 minút, kým nie je povrch zlatisto hnedý.
- Pred podávaním nechajte 15 minút odpočinúť.
Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na domáce lasagne . S mäsom? Zeleninou? Bešamelovou omáčkou? Záleží na vás!