Vychutnajte si tento perfektný recept inšpirovaný popredným francúzskym cukrárom. Jeho postup je úplne precízny a nedovolí vám urobiť jedinú chybu na ceste za vašimi vysnívanými makrónkami. Po jednom súste upadnete do francúzskej kómy!
Na pralinkový krém
- 300 g lieskových orechov
- 150 g cukru
- 50 ml vody
Na orieškový krém
- 40 g krupicového cukru
- 40 g krupicového cukru
- 60 ml vaječných žĺtkov
- 20 g pralinkového krému (toho, ktorý si vyrobíme)
- 75 ml plnotučného mlieka
- 250 g masla (nakrájaného na kocky, pri izbovej teplote)
Na laskonky
- 215 g mandľovej múky
- 215 g práškového cukru
- 20 g pralinkového krému (toho, ktorý si vyrobíme)
- 80 ml vaječných bielkov
- 90 ml vaječných bielkov
- 240 g krupicového cukru
- 160 ml vody
Postup
- Pre pralinkový krém si predhrejeme rúru na 150 stupňov
- Plech vyložíme papierom na pečenie a naň rozprestrieme rovnomerne lieskové orechy
- Orechy pečieme asi 5 až 6 minút, kým nebudú voňavé a šupky tmavo hnedé
- Vyberieme a necháme vychladnúť, potom odstránime šupky (pred krokom 8 lieskové orechy zľahka prehrejeme v rúre, aby sa karamel nezdrhol)
- Plech opäť vyložíme papierom na pečenie
- V malom hrnci zmiešame cukor a vodu, miešame, kým sa cukor nerozpustí
- Potom zvýšime teplotu a necháme cukor skaramelizovať
- Jamile cukor skaramelizuje, ihneď pridáme teplé lieskové orechy a rýchlo miešame, aby sa orechy v karameli obalili
- Orechy v karameli rozotrieme na plech a necháme ich úplne vychladnúť
- Pomocou mixéra alebo kuchynského robota rozdrvte karamelizované orechy na krém
- Potom pripravíme orieškový krém, kedy v stredne veľkej mise ušľaháme 40 gramov cukru a žĺtky
- Zmiešame mlieko a pralinkový krém a začneme variť
- Keď je mlieko tesne pod bodom varu, hrniec zložíme z platne a za stáleho šľahania mlieko vlejeme do vaječnej zmesi
- Zmes vrátime do hrnca a začneme na strednú teplotu variť, za stáleho šľahania zmes privedieme k miernemu varu a varíme asi 1 minútu
- Zmes pridáme do misy a budeme asi 8 minút šľahať, potom postupne pridáme maslo a zašľahávame do krémovej konzistencie
- Na laskonky si predhrejeme rúru na 180 stupňov
- Mandľovú múku a práškový cukor preosejeme do veľkej misy a premiešame
- Uprostred urobíme jamku a vlejeme 80 ml vaječných bielkov a dôkladne zmiešame, potom vmiešame pralinkový krém a znova dôkladne premiešame
- Zvyšných 90 ml vaječných bielkov zmiešame s 240 g cukru a vodou v malej panvici, ktorú zahrievame na stredne vysokú teplotu
- Bielky necháme variť a pridáme štipku cukru, bielky potom ihneď zložíme z platne a vyšľaháme do tuhého snehu
- Tretinu snehu vmiešame do mandľovej zmesi, dôkladne zamiešame, a potom pridáme aj zvyšok
- Sneh preložíme do cukrárskeho vrecka a na papieri na pečenie začneme kresliť laskonky
- Plech s laskonkami vložíme do rúry a okamžite znížime teplotu na 150 stupňov a pečieme ich 9 až 12 minút, kým nebudú vršky lesklé a chrumkavé
- Upečené laskonky necháme úplne vychladnúť
- Orieškový krém preložíme do cukrárskeho vrecka a ½ laskoniek ním ozdobíme a priklopíme ich druhú polovicu
Laskonky sú najlepšie, keď sú jednotlivo zabalené v niekoľkých vrstvách potravinárskej fólie a mrazené aspoň na 24 hodín alebo až 2 týždne.
Laskonky potom rozmrazujte v chladničke po dobu 3 hodín, a pred samotným podávaním nechajte ohriať na izbovú teplotu.
Laskonky môžete servírovať v deň výroby alebo skladovať v zakrytej nádobe v chladničke až 2 dni.