Laskonky s griliášovým krémom

Laskonky s griliášovým krémom

Vychutnajte si tento perfektný recept inšpirovaný popredným francúzskym cukrárom. Jeho postup je úplne precízny a nedovolí vám urobiť jedinú chybu na ceste za vašimi vysnívanými makrónkami. Po jednom súste upadnete do francúzskej kómy!

Na pralinkový krém

  1. 300 g lieskových orechov
  2. 150 g cukru
  3. 50 ml vody

Na orieškový krém

  1. 40 g krupicového cukru
  2. 40 g krupicového cukru
  3. 60 ml vaječných žĺtkov
  4. 20 g pralinkového krému (toho, ktorý si vyrobíme)
  5. 75 ml plnotučného mlieka
  6. 250 g masla (nakrájaného na kocky, pri izbovej teplote)

Na laskonky

  1. 215 g mandľovej múky
  2. 215 g práškového cukru
  3. 20 g pralinkového krému (toho, ktorý si vyrobíme)
  4. 80 ml vaječných bielkov
  5. 90 ml vaječných bielkov
  6. 240 g krupicového cukru
  7. 160 ml vody

Postup

  1. Pre pralinkový krém si predhrejeme rúru na 150 stupňov
  2. Plech vyložíme papierom na pečenie a naň rozprestrieme rovnomerne lieskové orechy
  3. Orechy pečieme asi 5 až 6 minút, kým nebudú voňavé a šupky tmavo hnedé
  4. Vyberieme a necháme vychladnúť, potom odstránime šupky (pred krokom 8 lieskové orechy zľahka prehrejeme v rúre, aby sa karamel nezdrhol)
  5. Plech opäť vyložíme papierom na pečenie
  6. V malom hrnci zmiešame cukor a vodu, miešame, kým sa cukor nerozpustí
  7. Potom zvýšime teplotu a necháme cukor skaramelizovať
  8. Jamile cukor skaramelizuje, ihneď pridáme teplé lieskové orechy a rýchlo miešame, aby sa orechy v karameli obalili
  9. Orechy v karameli rozotrieme na plech a necháme ich úplne vychladnúť
  10. Pomocou mixéra alebo kuchynského robota rozdrvte karamelizované orechy na krém
  11. Potom pripravíme orieškový krém, kedy v stredne veľkej mise ušľaháme 40 gramov cukru a žĺtky
  12. Zmiešame mlieko a pralinkový krém a začneme variť
  13. Keď je mlieko tesne pod bodom varu, hrniec zložíme z platne a za stáleho šľahania mlieko vlejeme do vaječnej zmesi
  14. Zmes vrátime do hrnca a začneme na strednú teplotu variť, za stáleho šľahania zmes privedieme k miernemu varu a varíme asi 1 minútu
  15. Zmes pridáme do misy a budeme asi 8 minút šľahať, potom postupne pridáme maslo a zašľahávame do krémovej konzistencie
  16. Na laskonky si predhrejeme rúru na 180 stupňov
  17. Mandľovú múku a práškový cukor preosejeme do veľkej misy a premiešame
  18. Uprostred urobíme jamku a vlejeme 80 ml vaječných bielkov a dôkladne zmiešame, potom vmiešame pralinkový krém a znova dôkladne premiešame
  19. Zvyšných 90 ml vaječných bielkov zmiešame s 240 g cukru a vodou v malej panvici, ktorú zahrievame na stredne vysokú teplotu
  20. Bielky necháme variť a pridáme štipku cukru, bielky potom ihneď zložíme z platne a vyšľaháme do tuhého snehu
  21. Tretinu snehu vmiešame do mandľovej zmesi, dôkladne zamiešame, a potom pridáme aj zvyšok
  22. Sneh preložíme do cukrárskeho vrecka a na papieri na pečenie začneme kresliť laskonky
  23. Plech s laskonkami vložíme do rúry a okamžite znížime teplotu na 150 stupňov a pečieme ich 9 až 12 minút, kým nebudú vršky lesklé a chrumkavé
  24. Upečené laskonky necháme úplne vychladnúť
  25. Orieškový krém preložíme do cukrárskeho vrecka a ½ laskoniek ním ozdobíme a priklopíme ich druhú polovicu

Laskonky sú najlepšie, keď sú jednotlivo zabalené v niekoľkých vrstvách potravinárskej fólie a mrazené aspoň na 24 hodín alebo až 2 týždne.
Laskonky potom rozmrazujte v chladničke po dobu 3 hodín, a pred samotným podávaním nechajte ohriať na izbovú teplotu.
Laskonky môžete servírovať v deň výroby alebo skladovať v zakrytej nádobe v chladničke až 2 dni.

Krehké pečivo plné jemného orieškového krému z lieskových orieškov.
Zdroj: sweetandsavorybyshinee.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.