Bábovku poznáme asi všetci, ale čo ju naplniť bohatými dymovými slivkovými lekvárom, vďaka ktorým bude bábovka extra šťavnatá! Dúfame, že si tento trochu neobvyklý vegánsky múčnik užijete.
Ingrediencie
Na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 1 balenie sušeného droždia
- 1 balíček vanilkového cukru (voliteľne)
- 40 g cukru
- 40 g rastlinného margarínu
- 200 ml rastlinného mlieka
- 1 dávka rumu (voliteľne)
- 1 štipka soli
- múka na poprášenie a margarín na vymazanie
Na náplň:
- 450 g lekváru
- 1/2 citrónovej šťavy
- 1 lyžička škorice
- 1 dávka rumu (voliteľne)
Postup
- Zahrejte mlieko, aby bolo teplé, ale nie vriace.
- Rozpustite v ňom margarín a pridajte dávku rumu (voliteľne).
- Do misky pridajte všetky zostávajúce suché ingrediencie na cesto a premiešajte.
- Pridajte teplé rastlinné mlieko.
- Premiešajte všetky ingrediencie, aby vzniklo hladké cesto, ktoré sa nelepí.
- V prípade potreby pridajte trochu viac mlieka.
- Misu s cestom prikryte uterákom a nechajte 40 minút odpočívať v teplom prostredí, aby nakyslo.
- Medzitým v miske zmiešajte všetky ingrediencie na náplň.
- Ochutnajte a uvidíte, či chcete pridať ešte niečo.
- Formu na bábovku vymažte margarínom a poprášte múkou, aby sa bábovka nelepila na formu.
- Potom, čo cesto 40 minút odpočíva, ho na pomúčenom povrchu vyvaľkajte valčekom na hrúbku pol centimetra.
- Náplň natrite na cesto, okraje udržujte čisté.
- Prehnite okraje, aby náplň nevytiekla, a potom cesto vytvarujte ako štrúdľu.
- Preložte do formy.
- Medzitým zahrejte rúru na 160 stupňov.
- Pečte bábovku asi 45 až 50 minút, kým nie je zlatohnedá.
- Pomocou ihly skontrolujte, či je upečená správne.
- Akonáhle ju vyberiete z rúry, okamžite ju preložte na tanier.
- Podávajte s práškovým cukrom.