Tieto kysnuté buchty sú taká ľudovka v každej slovenskej domácnosti. Slivkový lekvár spoločne s rumom dajú buchtám ten správny šmrnc a arómu, táto kombinácia nikdy neomrzí.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 400 g hladkej múky
- Droždie
- 50 g cukor krupice
- 200 ml mlieka
- Vanilkový extrakt
- Štipka soli
- 2 žĺtky
- Citrón (šťava aj kôra)
- 100 g masla (zmäknutého)
Na náplň
- 300 g lekváru
- Lyžica rumu (alebo rumová esencia)
- Lyžica perníkového korenia
Postup
- Na kvások si v malej mise zmiešame lyžicu múky, lyžicu cukru a teplé mlieko
- Zmes necháme chvíľu odpočívať na teplom mieste
- Keď nám kvások vzíde, zmiešame ho s ďalšími prísadami na cesto
- Cesto miesime, aby bolo jednoliate, mäkké a nadýchané
- Keď ho máme hotové, uložíme ho do misy, prikryjeme utierkou a necháme hodinu odpočívať na teplom mieste
- Cesto nám vykysne
- Na pomúčenej pracovnej ploche cesto znovu prepracujeme
- Buď cesto vyvaľkáme na placku a naporciujeme ho na rovnako veľké kusy alebo jednoducho jednotlivé kusy z cesta postupne odrezávame
- Na náplň zmiešame lekvár s rumom a perníkovým korením
- Z kusov cesta urobíme placky, ktoré do stredu plníme lekvárovou náplňou
- Buchty zabalíme a pevne uzavrieme, aby nám náplň v rúre neutiekla
- Pekáč na buchty vymažeme maslom alebo tukom a jednotlivé bochníčky tam skladáme spodnou časťou dole.
- Buchty necháme ešte oddýchnuť a potom ich potrieme rozšľahaným vajcom
- Pečieme na 180 stupňov asi 30 minút
Ak chcete viac a jeden recept na kysnuté buchty s lekvárom vám nestačí, pozrite sa na tento výber 10 najlepších receptov na lekvárové buchty .