Vyskúšajte túto najlepšiu machovú tortu s mascarpone. Ozdobiť ho môžete akýmkoľvek ovocím ako napríklad čučoriedkami alebo granátovým jablkom.
Ingrediencie na korpus
- 400 g čerstvého baby špenátu alebo mrazeného listového špenátu
- 3 veľké vajcia
- 3/4 – 1 hrnček práškového cukru
- 3/4 hrnčeka oleja
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 2,5 lyžičky prášku do pečiva
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- kôra z 1 citróna
Ingrediencie na krém
- 250 ml smotany na šľahanie
- 125 g syra mascarpone
- 1,5 lyžičky práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového alebo citrónového extraktu alebo citrónovej šťavy
Postup
- Predhrejte si rúru na 170 °C a tortovú formu vyložte papierom na pečenie.
- Pokiaľ máte mrazený listový špenát, nechajte ho rozmrznúť v sitku nad miskou, aby všetka voda odkvapkala. Potom ho ešte vytlačte, aby ste všetku vlhkosť odstránili.
- Čerstvý baby špenát rozmiešajte v mixéri do jemného pyré.
- Vo veľkej mise ušľahajte vajcia s cukrom do hustej a nadýchanej konzistencie. Postupne pridávajte olej a šľahajte. Potom pridajte špenátové pyré, citrónovú šťavu a kôru. Miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Nakoniec pridajte preosiatu múku s práškom do pečiva a miešajte, kým nevznikne hladké cesto.
- Vzniknuté cesto nalejte do pripravenej tortovej formy a pečte 40-45 minút. Skúste špajľou, či je korpus hotový a potom nechajte vychladnúť.
- Medzitým si pripravte krém, a to tak, že vo veľkej mise ušľaháte do tuha všetky suroviny.
- Vychladnutý korpus na povrchu zrežte do roviny. Odrezky si schovajte bokom, budete ich potrebovať na zdobenie torty.
- Korpus rozrežte vodorovne na dve časti. Prvú vrstvu pomažte bohatou vrstvou krému a nechajte si 3 lyžice, ktorými potrite vrch torty.
- Navrch rozdrobte odrezky, ktoré ste si dali bokom. Nakoniec tortu ozdobte čučoriedkami a semienkami granátového jablka. Tortu nechajte stuhnúť v chladničke a podávajte.
Ak je špenát vašou obľúbenou surovinou v jedálničku, inšpirujte sa našimi receptami na palacinky so špenátom ! Výborné raňajky aj desiata.