Kombinácia praženej kukurice a paradajok je úplne luxusná a pár nakladaných čili papričiek to ešte vylepší. Táto polievka má mexickú príchuť a nielen milovníci tejto kuchyne si zaručene pochutnajú!
INGREDIENCIA
- 5 lyžíc olivového oleja
- 10 g masla
- 1 cibuľa, nakrájaná nahrubo
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
- 2 lyžičky drvenej rasce
- 1,2 kg paradajok, nakrájaných
- ½-1 lyžička krupicového cukru (v prípade potreby – niektoré paradajky nie sú dosť sladké)
- 3 lyžice smotany na šľahanie
- 1 kukuričný klas
- 3 lyžice kyslej smotany
- 2 nakladané chilli papričky, nakrájané na kolieska
- niekoľko vetvička koriandra
POSTUP
- Na panvici so silným dnom rozohrejeme 4 lyžice oleja a všetko maslo a restujeme cibuľu s trochou soli, kým nebude úplne mäkká.
- Pridáme cesnak a rascu a restujeme ďalšie 4 minúty.
- Vsypeme paradajky a pridáme cukor, pokiaľ používame.
- Znovu osolíme.
- Prikryjeme a varíme na miernom ohni – nemali by sme pridávať žiadnu vodu, pretože z paradajok vytečie tekutina – asi 30 minút.
- Možno bude polievka potrebovať trochu dlhšie.
- Necháme vychladnúť.
- Predhrejeme rúru na 190 stupňov Celzia.
- Medzitým vložíme kukuricu, stojacu na jednom konci, do malej zapekacej formy.
- Ostrým nožom odrežeme jadrá na prúžky zhora nadol a pohybujeme sa dookola.
- Okoreníme a pridáme 1 lyžicu oleja.
- Do kukurice vmiešame olej.
- Pečieme 15 minút, alebo kým na niektorých jadrách nezostanú zlaté škvrny, v polovici premiešame.
- Polievku rozmixujeme na kašu v kuchynskom robote.
- Pretlačíme cez nylonové sito.
- Vmiešame smotanu a dochutíme korením.
- Ak chceme polievku redšiu, pridáme viac vody, ale po pridaní znova dochutíme.
- Polievku podávame teplú alebo studenú, ozdobenú trochou kyslej smotany, praženou kukuricou, nakladanými chilli papričkami a koriandrom.