Tieto vietnamské jarné závitky sa podávajú čerstvé a nesmažené. Sú perfektným predjedlom alebo napríklad ľahkým letným jedlom. Najlepšie je podávať ich s arašidovou omáčkou.
Ingrediencie na závitky
- 50-80g ryžových rezancov
- 1 čajová lyžička sezamového oleja
- 1/4 lyžičky soli
- 1 hrnček natrhaného šalátu
- 1 hrnček nakrájanej červenej kapusty
- 2 stredné mrkvy nakrájané na prúžky
- 2 mini (nezavarené) uhorky, nakrájané na kúsočky
- 2 stredné jalapeños, nakrájané na tenké plátky
- 1 jarná cibuľka, nakrájaná
- 1/4 hrnčeka hrubo nasekaného čerstvého koriandra
- 1/4 hrnčeka nahrubo nasekanej čerstvej mäty
- 8 listov ryžového papiera
Ingrediencie na arašidovú omáčku
- 1/3 hrnčeka arašidového masla
- 2 lyžice ryžového octu
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžice medu alebo javorového sirupu
- 1 lyžica sezamového oleja
- 2 strúčiky cesnaku, lisované
- Podľa potreby 2 až 3 lyžice vody
Postup
- Uvarte rezance podľa návodu na obale. Sceďte a opláchnite pod studenou vodou. Polejte ich lyžicou sezamového oleja, posypte soľou a dajte bokom.
- Ryžový papier dajte na tanier s teplou vodou asi na 10-15 sekúnd, aby sa s ním dobre pracovalo. Potom ho položte na rovný povrch.
- V mise zmiešajte jarnú cibuľu, koriander, mätu.
- Na spodnú stranu papiera položte pár kúskov šalátu, hrsť ryžových rezancov, trochu kapusty a niekoľko prúžkov mrkvy, uhorky a jalapeňa, pričom nechajte pri okraji asi 2 cm miesto.
- Navrch ešte nasypte bylinky, ktoré ste si zmiešali v miske.
- Prehnite spodný okraj smerom nahor cez náplň a pokračujte v rolovaní, kým nebudete pri strede papiera. Preložte bočné strany smerom do stredu a dokončite rolovanie.
- Opakujte so zvyšnými prísadami.
- Arašidovú omáčku pripravíte tak, že v malej miske zmiešate arašidové maslo, ryžový ocot, sójovú omáčku, med, sezamový olej a cesnak. Podľa potreby prilejte 2-3 lyžice vody.
- Jarné závitky podávajte s arašidovou omáčkou.