Lepkavé sladké karamelizované bravčové mäso doplnené šalátom, mrkvou, jarnou cibuľkou a uhorkou, to všetko zabalené do ryžového papiera s rezancami. Znie to ako raj? Predstavte si k tomu ešte krémovú arašidovú omáčku!
Ingrediencie
Na omáčku:
- 1/4 šálky arašidového masla
- šťava z 1 limetky
- 3 lyžice hoisin omáčky
- 1 drvený strúčik cesnaku
- 2 lyžice arašidového oleja
- nasekané arašidy (na ozdobu)
- soľ a korenie podľa chuti
Na karamelizované bravčové mäso:
- 1 bravčová bábika (asi 500 g)
- 3/4 šálky kryštálového cukru
- 2 lyžice rybej omáčky
- soľ a korenie podľa chuti
- 2 drvené strúčiky cesnaku
- 1 čajová lyžička sezamového oleja
Na letné závitky:
- 1 balenie ryžového papiera
- 2 veľké mrkvy nakrájané na tenké tyčinky
- 1/2 uhorky nakrájané na tenké tyčinky
- 4 nasekané jarné cibuľky (zelenej časti)
- 1/2 listového šalátu
- 120 g rezancov vermicelli
Postup
- Začnite tým, že pridáte prísady na omáčku (okrem nasekaných arašidov) do kuchynského robota a rozmixujte do hladka.
- Preložte do servírovacej misky, posypte nasekanými arašidmi a vložte do chladničky, kým omáčku nebudete potrebovať.
- Bravčové mäso nakrájajte na kúsky a odstráňte všetok tuk/chrupavku.
- Pridajte cukor v rovnomernej vrstve na dno ťažkej panvice pri stredne nízkej teplote.
- Môže trvať niekoľko minút, kým sa niečo stane, ale pokiaľ sa nič nedeje po dobu asi 10 minút, trochu zvýšte teplotu.
- Starostlivo sledujte cukor.
- Akonáhle roztečie a získa peknú karamelovú farbu, pridajte bravčové mäso a miešajte, kým nie je obalené.
- Pridajte rybiu omáčku, soľ a korenie a premiešajte.
- Zakryte panvicu a varte asi dve minúty.
- Pridajte cesnak a sezamový olej a premiešajte.
- Varte odkryté asi 20 minút a občas miešajte, kým omáčka trochu nezredukuje a bravčové mäso neskaramelizuje v lahodnej lepkavej sladkej omáčke.
- Keď je hotové, preložte na misku alebo tanier.
- Zatiaľ čo bravčové mäso karamelizuje, je dobré začať krájať zeleninu a variť rezance, aby ste využili čas.
- Mrkva olúpte a nakrájajte na tenké tyčinky.
- Uhorku nelúpte a tiež nakrájajte na tenké tyčinky.
- Nasekajte zelené časti jarných cibuliek.
- Natrhajte šalát na kúsky.
- Odložte zeleninu stranou na tanier, aby bola pripravená.
- Rezance trvá uvariť len niekoľko minút.
- Pridajte ich do vriacej vody a postupujte podľa pokynov na obale.
- Sceďte a opláchnite pod studenou vodou, aby sa rýchlejšie ochladili.
- Až dokončíte vyššie uvedené kroky, konečne príde čas na tvorenie letných závitkov.
- Naplňte veľkú misku studenou vodou.
- Navlhčite kúsok ryžového papiera a potom ho položte na povrch, na ktorom budete závitky tvoriť.
- Pridajte vermicelli, zeleninu a bravčové mäso do hornej tretiny ryžového papiera.
- Mierne preložte boky a potom preložte hornú časť tak, aby sa len dotýkala náplne.
- Rukou zatlačte náplň smerom k sebe.
- Majte na pamäti, že chcete, aby boli závitky pomerne pevné, ale ak ich budete rolovať príliš pevne, papier sa roztrhá.
- Opakujte postup pre toľko závitkov, na koľko máte náplň.
- Podávajte závitky s arašidovou omáčkou.
Pozrite sa, ako rolky správne zarolovať na nasledujúcich fotkách: