Táto bábovka je vďaka čerstvej citrónovej kôre a sušeným púčikom levandule dokonale osviežujúca, ľahká a vláčna. Dokonalé letné občerstvenie!
Čo budete potrebovať
- ½ šálky masla, izbovej teploty
- 1 šálka cukru
- 1 a ½ šálky hladkej múky
- 2 veľké vajcia
- ½ šálky cmaru
- 1/8 lyžičky soli
- ¼ lyžičky jedlej sódy
- 1a ¼ lyžičky sušenej levandule
- kôra z 1 citróna
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 1 a ¼ lyžičky sušených púčikov levandule
Na polevu:
- 1 šálka práškového cukru
- 2 lyžičky cmaru
- 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
Postup
- Predhrejte rúru na 160 stupňov Celzia.
- Postriekajte 15 cm formu na bábovku olejom v spreji.
- Dajte bokom.
- Do mixovacej nádoby dajte maslo izbovej teploty.
- Nasypte cukor do malej misky spoločne s citrónovou kôrou.
- Citrónovú kôru a cukor stláčajte zadnou časťou lyžice, kým cukor nebude mokrý a voňavý.
- Pridajte cukrovú zmes k maslu a šľahajte, kým vám nezvikne svetlá a nadýchaná zmes, asi 3 minúty.
- Pridávajte vajcia jedno po druhom, kým sa úplne nezapracujú.
- Zmiešajte cmar, vanilkový extrakt a citrónovú šťavu.
- V malej miske zmiešajte múku, jedlú sódu a soľ.
- Vezmite sušené púčiky levandule a rozdrvte ich končekmi prstov v dlani.
- Do zmesi múky pridajte sušenú levanduľu aj rozdrvené púčiky.
- Zapnite mixér na nízku rýchlosť a do maslovej zmesi striedavo pridávajte múčnu zmes a zmes cmaru, počnúc a končiac múčnou zmesou, v 3 prídavkoch.
- Nalejte cesto do pripravenej formy.
- Zadnou stranou stierky cesto rovnomerne uhlaďte.
- Pečte 40-50 minút.
- Skontrolujte prepečenosť špáradlom; malo by vyjsť čisté.
- Nechajte bábovku úplne vychladnúť vo forme a potom vyberte.
- Pripravte si polevu
- Vyberte bábovku z formy, keď je úplne vychladnutá.
- Pripravte si polevu a to tak, že zmiešate práškový cukor, cmar a čerstvú citrónovú šťavu.
- Miešajte, kým nebude konzistencia hladká.
- Bábovku potrite polevou a servírujte.
Pripravili sme si pre vás aj ďalšie vynikajúce recepty na makové múčniky , ktorým príde na chuť snáď každý!