Tento vláčny makovec zaujme svojou príchuťou citrusov, maku a vanilky. Poteší vaše chuťové poháriky a poslúži ako múčnik na raňajky či popoludňajšej káve.
Ingrediencie:
Cesto:
- 1 kocka zmäknutého čerstvého neslaného masla
- 1 a 2/3 hrnčeka polohrubej múky
- 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 3/4 lyžičky morskej soli
- 4 vajcia
- 1 a 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
- 1 polievková lyžica jemne strúhanej pomarančovej kôry
- 3 lyžice maku
- 1 hrnček kyslej smotany
Na polevu:
- 2 hrnčeky práškového cukru
- 1 lyžica rozpusteného masla
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a vyšší pekáčik vyložíme papierom na pečenie.
- V mise zmiešame múku, kypriaci prášok do pečiva a soľ.
- Do nádoby mixéra dáme vajcia, cukor a dôkladne našľaháme na najvyššiu rýchlosť, aby bola zmes hustá, vyblednutá a nadýchaná.
- Prisypeme múku a premiešame. Prihodíme maslo, pomarančovú kôru, mak, vanilkový extrakt a šľaháme asi 1 minútu.
- Nakoniec vmiešame kyslú smotanu. Hotové cesto vlejeme do pekáča a vyhladíme povrch pomocou stierky.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 30 – 40 minút. Špajlí skontrolujeme stred buchty, či je dobre prepečená.
- Vyberieme z rúry a necháme v pekáči odpočívať asi 15 minút. Potom využijeme papier na pečenie a prenesieme buchtu z pekáča na kuchynskú mriežku a necháme vychladnúť.
- Nakoniec dôkladne našľaháme práškový cukor s maslom a pomarančovým džúsom.
- Šľaháme tak dlho, až bude poleva krásne hladká a bez hrudiek.
- Rozprestrieme na vychladnutú buchtu, uhladíme a posypeme makom.
- Počkáme, až poleva zatuhne, až potom nakrájame a servírujeme.