Po vyskúšaní tohto receptu už nebudete chcieť pripravovať iný!
Medovník môžete dochutiť polevou z čokolády alebo zmrzlinou.
Ingrediencie
- ½ šálky melasy
- 1 šálka vody
- ¼ šálky slaného zmäkčeného masla
- ¼ šálky cukru
- 1 bielok z veľkého vajca
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 – ¼ šálky múky
- ¾ čajovej lyžičky jedlej sódy
- ¼ čajovej lyžičky soli
- ½ čajovej lyžičky mletej škorice
- ½ čajovej lyžičky mletého zázvoru
- ⅛ čajové lyžičky mletého muškátového orieška
- ½ šálky medu
- 6 polievkových lyžíc hnedého cukru
- ¾ šálky horúcej vody
- ⅔ šálky rozpusteného soleného masla
- štipka morskej soli
- vanilková zmrzlina (na ozdobu)
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C a pripravte si, vymastený, hlboký pekáč.
- Zmiešajte melasu s 1 šálkou vody.
- V druhej miske, pomocou mixéra, vyšľahajte zmäkčené maslo s cukrom (mixujte 1–2 minúty, kým nebude zmes nadýchaná).
- Do zmesi pridajte vajcia s vanilkou a šľahajte, kým nebude zmes hladká.
- Prilejte melasovú zmes a premiešajte, aby sa všetky ingrediencie prepojili.
- Vo vedľajšej miske zmiešajte múku, sódu, soľ a zvyšné korenie.
- Túto suchú zmes pridajte do zmesi s melasou a premiešajte.
- Získané cesto nalejte do pekáča a posypte hnedým cukrom a zľahka posypte morskou soľou.
- Horúcu vodu zmiešajte s horúcim maslom pomocou vidličky. Následne túto zmes nalejte na cesto v pekáči. Nemiešajte!
- Pečte 45–55 minút, kým nezačne perník hore mierne praskať.
- Liaty perník na plech podávajte teplý v kombinácii so studenou zmrzlinou.
- Ak máte radi orechy, môžete do zmesi pridať pekanové orechy, ktoré chutia skvele.
Vyrobte si vlastnú domácu zmrzlinu , podľa svojho vkusu.