Táto tradičná libanonský recept na baklavu je obľúbená pochúťka po celom svete. Táto sladká pistáciová baklava je vyrobená iba zo zdravých surovín bez konzervantov a umelých dochucovadiel.
Čo budeme potrebovať
Na baklavu
- 200 g pistáciových orieškov (jemne nasekaných)
- 375 g ghí (alebo masla rozpusteného)
- 450 g cesta na baklavu (cesto je možné kúpiť v obchode alebo si ho vyrobiť podľa nášho receptu viď posledný článok textu)
Na sirup
- 85 g cukru
- 85 g medu
- 2 lyžičky mletej škorice
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
Postup
- Rúru predhrejeme na 150 stupňov
- Pekáč si vymažeme ghí maslom
- V miske si zmiešame pistáciové oriešky a ½ ghí
- Vezmeme osem plátov cesta a navrstvíme ho do vymastenej formy, pričom každý plát priebežne potierame rozpusteným ghí maslom
- Asi ½ orechovej zmesi rozotrieme cesto
- Zmes prikryjeme ďalšími 6 plátmi cesta, každý potretý ghí maslom
- Pridáme zostávajúcu orechovú zmes a položíme zostávajúce pláty cesta, každý plát opäť potretý ghí
- Pomocou noža nakrájame baklavu na malé kosoštvorce
- Vložíme do rúry a pečieme 50 minút, kým nie je baklava hore zlatohnedá
- Zatiaľ čo sa baklava pečie, zmiešame si cukor, med, škoricu a citrónovú šťavu v malom hrnci
- Zmes privedieme do varu a cukor necháme úplne rozpustiť
- Znížime teplotu a zmes necháme 5 minút variť
- Pred použitím necháme sirup schladiť na izbovú teplotu
- Keď je baklava hotová, vyberieme ju z rúry a necháme vychladnúť
- Akonáhle je sirup vlažný, pokvapkáme s ním rovnomerne baklavu
- Baklavu necháme 6 až 8 hodín odležať, aby vsiakla sirup
Tu sa môžete pozrieť ako sa správne má baklava baliť (začiatok 3:12), pokiaľ z nej tvoríme rolky. Zároveň sa ale nič nestane pokiaľ sa rozhodnete rolky ubaliť klasickým spôsobom, a to bez použitia drevenej tyčky.