Libanonský dezert s pistáciami

Libanonský dezert s pistáciami

Táto tradičná libanonský recept na baklavu je obľúbená pochúťka po celom svete. Táto sladká pistáciová baklava je vyrobená iba zo zdravých surovín bez konzervantov a umelých dochucovadiel.

Čo budeme potrebovať

Na baklavu

  1. 200 g pistáciových orieškov (jemne nasekaných)
  2. 375 g ghí (alebo masla rozpusteného)
  3. 450 g cesta na baklavu (cesto je možné kúpiť v obchode alebo si ho vyrobiť podľa nášho receptu viď posledný článok textu)

Na sirup

  1. 85 g cukru
  2. 85 g medu
  3. 2 lyžičky mletej škorice
  4. 2 lyžičky citrónovej šťavy

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 150 stupňov
  2. Pekáč si vymažeme ghí maslom
  3. V miske si zmiešame pistáciové oriešky a ½ ghí
  4. Vezmeme osem plátov cesta a navrstvíme ho do vymastenej formy, pričom každý plát priebežne potierame rozpusteným ghí maslom
  5. Asi ½ orechovej zmesi rozotrieme cesto
  6. Zmes prikryjeme ďalšími 6 plátmi cesta, každý potretý ghí maslom
  7. Pridáme zostávajúcu orechovú zmes a položíme zostávajúce pláty cesta, každý plát opäť potretý ghí
  8. Pomocou noža nakrájame baklavu na malé kosoštvorce
  9. Vložíme do rúry a pečieme 50 minút, kým nie je baklava hore zlatohnedá
  10. Zatiaľ čo sa baklava pečie, zmiešame si cukor, med, škoricu a citrónovú šťavu v malom hrnci
  11. Zmes privedieme do varu a cukor necháme úplne rozpustiť
  12. Znížime teplotu a zmes necháme 5 minút variť
  13. Pred použitím necháme sirup schladiť na izbovú teplotu
  14. Keď je baklava hotová, vyberieme ju z rúry a necháme vychladnúť
  15. Akonáhle je sirup vlažný, pokvapkáme s ním rovnomerne baklavu
  16. Baklavu necháme 6 až 8 hodín odležať, aby vsiakla sirup
Dezert z chrumkavého vrstveného cesta plnený pistáciami.
Zdroj: swankyrecipes.com

Tu sa môžete pozrieť ako sa správne má baklava baliť (začiatok 3:12), pokiaľ z nej tvoríme rolky. Zároveň sa ale nič nestane pokiaľ sa rozhodnete rolky ubaliť klasickým spôsobom, a to bez použitia drevenej tyčky.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.