Mnohí toto ovocie zavrhujú, pretože je veľmi tuhé. To je síce pravda, ale to neznamená, že si ho nemôžeme vychutnať v rôznych podobách. Faktom je, že má úžasnú vôňu a hrejivú chuť, len sa do neho nemôžeme zahryznúť ako napríklad do šťavnatého jablka.
Ingrediencie:
- 2 veľké dule
- 1 hrnček cukru
- 1 hrsť okvetných lístkov ruže
- 1 tyčinka škorice
- Vodka alebo brandy na doplnenie fľaše
Postup:
- Umyjeme dule a odstránime vonkajšie páperie mäkkou handričkou.
- Všetky dule musia mať sýto žltú farbu. Nesmú byť zelené, pretože také sú takmer bez chuti.
- Dule nastrúhame do štvrťlitrového pohára. Navrch dáme cukor, okvetné lístky ruží a tyčinku škorice.
- Nádobu potom naplníme vodkou alebo brandy tak, aby hladina dosahovala cca 1 cm od hrdla.
- Pohár dôkladne uzavrieme a čo najviac pretrepeme.
- Umiestnime ju na chladné tmavé miesto, kde ju necháme 2–3 mesiace vylúhovať.
- Nezabudneme pohár aspoň dvakrát až trikrát týždenne pretrepať.