Linecké diabetické pečivo

Linecké diabetické pečivo

Vedeli ste, že linecké pečivo nepochádza z rakúskeho mesta Linz? V rakúskom mestečku sa totiž pečie iba tradičný linecký koláč, nie linecké pečivo ako u nás.

Nech už je teda pôvod akýkoľvek, linecké pečivo sa pripravuje v mnohých variantoch. Upiecť si môžete okrem kakaovej a medovej verzie aj dia linecké pečivo, a to podľa nasledujúceho receptu.

INGREDIENCIA

  • 2 lyžice masla izbovej teploty
  • 1/4 hrnčeka erytritolu alebo stévie
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 2 lyžice repkového oleja
  • 1 vajce
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 3 lyžice žltej alebo bielej kukuričnej múky
  • ríbezľová marmeláda pre diabetikov

POSTUP

  1. V miske si ušľahajte maslo.
  2. Pridajte k nemu erytritol či stéviu, prášok do pečiva a štipku soli.
  3. Šľahajte suroviny tak dlho, kým sa dokonale nespoja dohromady.
  4. Ďalej pridajte do cesta olej, vajcia a vanilku.
  5. Ešte chvíľu cesto šľahajte.
  6. Postupne pridávajte múku, a to ako hladkú, tak aj kukuričnú.
  7. V tomto okamihu už mixér odložte bokom a hneťte cesto rukami.
  8. Akonáhle máte dobre prepracované cesto, zarobte si ho na dve polovice.
  9. Obe časti cesta zabaľte do potravinovej fólie a dajte do chladničky na aspoň dve až tri hodiny.
  10. Rúru si predhrejte na 180 °C a vytiahnite cesto z chladničky.
  11. Z každej časti vyvaľkajte plát a vyrežte z neho napríklad kolieska (tvar záleží na vás).
  12. V polovici koliesok urobte ešte otvor uprostred.
  13. Dia linecké pečivo naskladajte na plech vyložený papierom na pečenie a dajte na zhruba 5 minút do rúry.
  14. Akonáhle začnú okraje cukroviniek hnednúť, vytiahnite ho.
  15. Linecké nechajte vychladnúť, a potom natrite kolieska, ktoré nemajú uprostred otvor, ríbezľovou (kľudne aj akoukoľvek inou) marmeládou a prilepte na ne kolieska s otvorom.
Linecké zlepované marmeládou nielen pre diabetikov na tácke.
www.eatingwell.com

Máme pre vás aj ďalšie zdravé recepty na pečivo na Vianoce bez cukru v 7 lahodných variantách!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.