Linecké pečivo plnené domácou pomarančovou marmeládou

Linecké pečivo plnené domácou pomarančovou marmeládou

Snáď každý z nás miluje linecké pečivo. A čo potom, keď ho naplníte domácou marmeládou z pomarančov! Nielen že krásne chutí, ale aj luxusne vyzerá. Skvele vám tak ozdobia vašu vianočnú tabuľu.

INGREDIENCIA

Na pomarančovú marmeládu:

  • 2 veľké pomaranče
  • 1 citrón
  • 2 šálky vody
  • 450 g cukru
  • 60 ml likéru Cointreau alebo iného likéru s pomarančovou príchuťou

Na linecké pečivo:

  • 1 šálka pražených mandlí
  • 1/2 šálky kukuričného škrobu
  • 2 a 1/4 šálky hladkej múky
  • 1 a 1/2 šálky masla, zmäkčeného
  • 1 šálka práškového cukru plus navyše na posypanie
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 vrchovatá lyžička pomarančovej kôry
  • 3/4 lyžičky soli
  • 1 vajce
  • 1 šálka domácej pomarančovej marmelády

POSTUP

Na pomarančovú marmeládu:

  • Odrežeme hornú a spodnú časť z pomaranča (asi 0,5 cm).
  • Nakrájame zvisle pomaranče na tenké 0,3 cm prúžky.
  • Každý plátok pomaranča nakrájame na malé mesiačiky.
  • Citrón ošúpeme a odšťavíme.
  • Zmiešame mesiačiky pomaranča a citrónovú kôru a šťavu vo veľkom hrnci s 2 šálkami vody.
  • Zmes privedieme do varu a varíme 10 minút.
  • Priklopíme pokrievkou, ale nezabudneme zmes často miešať.
  • Znížime plameň na mierny a varíme 40 minút pod pokrievkou.
  • Opäť zmes často miešame.
  • Vmiešame cukor a pomarančový likér a zvýšime teplotu, aby sa zmes rýchlo uvarila, alebo pokiaľ nedosiahne 104 stupňov Celzia.
  • Keď dosiahne požadovanú teplotu, môžeme mierne znížiť teplotu a variť za stáleho miešania 10 minút.
  • Zmes chladnutím (po odstavení z platne) mierne zhustne, ale pokiaľ sa nám bude zdať príliš riedka, varíme ju o niečo dlhšie.
  • Pokiaľ sa nám naopak zdá, že je príliš hustá, pridáme počas varenia trochu pomarančovej šťavy.
  • Zložíme marmeládu z ohňa a necháme ju vychladnúť na izbovú teplotu.
  • Po vychladnutí zmes pomocou ponorného mixéra opatrne rozmixujeme.
  • Marmeládu dáme do čistých pohárov, uzavrieme ich viečkom a dáme do chladničky.

Na linecké pečivo:

  • Pridáme mandle a kukuričný škrob do kuchynského robota a pulzujeme, kým nie sú mandle jemne mleté.
  • Zmes preložíme do veľkej misy a pridáme múku.
  • Šľaháme, aby sa všetko spojilo a dáme bokom.
  • Teraz do mixéra pridáme maslo a 1 šálku práškového cukru.
  • Miešame na nízku rýchlosť, kým sa všetko nespojí.
  • Zvýšime na vysokú rýchlosť a miešame asi 2 minúty.
  • Gumovou stierkou oškrabeme steny misky.
  • Znížime rýchlosť na strednú a pridáme vanilku, pomarančovú kôru, soľ a vajcia.
  • Mixujeme asi minútu.
  • Znížime rýchlosť na minimum a po troškách pridávame zmes mandľovej múky.
  • Cesto vyberieme z mixéra a rozdelíme ho na 4 časti.
  • Z cesta vytvarujeme kotúče, každý zabalíme do plastovej fólie a dáme na niekoľko hodín do chladničky.
  • Keď ste pripravení na pečenie, vyberieme cesto z chladničky a necháme ho asi 15 minút odležať.
  • Predhrejem rúru na 160 stupňov Celzia a vyložíme 2 plechy papierom na pečenie.
  • Ľahko pomúčime plochý pracovný povrch a cesto rozvaľkáme tak, aby bolo hrubé asi 0,3 cm.
  • Budeme potrebovať dve vykrajovače na pečivo – väčšie a menšie, aby sme vytvorili „okienko“ pre hornú sušienku.
  • Vykrajovače použijeme okrúhle alebo rôzne tvarované s priemerom asi 5 cm a vykrájame čo najviac sušienok.
  • Potom použijeme menšie vykrajovač, veľké asi 3 cm, a vyrežeme okienka pri polovici sušienok.
  • Opatrne preložíme na vymastené plechy.
  • Pečieme 10 až 15 minút (v závislosti od veľkosti sušienok), alebo kým okraje sušienok nezačnú ľahko zlátnuť.
  • Sušienky presunieme na chladiacu mriežku.
  • Keď sušienky úplne vychladnú, použite sito alebo sitko na posypanie cukroviniek s okienkom práškovým cukrom.
  • Na sušienky bez okienka rozotrieme len necelú lyžičku marmelády.
  • Na to položíme sušienky s okienkom, aby sme vytvorili „sendvič“.
  • Užite si to!
Cukrovie plnené pomarančovou marmeládou na tanieriku.
www.azgrabaplate.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.