Linecké nemusí byť nutne len s marmeládou. My vám prinášame recept na pečivo z lineckého cesta, z rumu a karamelu.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 250 g zmäknutého masla
- 250 g cukru kryštálu
- 250 g mletých mandlí
- 250 g hladkej múky
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 vajce
- 1 pohár rumu
- 2 lyžice kakaa
- 1 lyžička škorice
- štipka muškátu
- štipka klinčeka
- ½ lyžičky mletého zázvoru
Na náplň
- 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
Postup
- Najprv si pripravte náplň (kľudne niekoľko dní vopred). Neotvorenú plechovku kondenzovaného mlieka postavte do hrnca s vodou tak, aby bola celá ponorená.
- Varte 3 hodiny a dávajte pozor, aby bola celú dobu ponorená vo vode.
- Potom nechajte úplne schladiť. Uchovávajte v chladničke, kde vydrží 2 – 3 týždne.
- Na prípravu cesta najskôr vyšľahajte zmäknuté maslo.
- Pridajte cukor, vajcia a rum a ďalej šľahajte, kým sa cukor nerozpustí.
- Múku, mleté mandle a korenie dobre premiešajte v mise a potom postupne primiešajte do vyšľahanej zmesi.
- Prepracujte v hladké cesto, zabaľte do potravinárskej fólie a dajte na aspoň 2 hodiny do chladničky.
- Na troške múky cesto vyvaľkajte v zhruba 3 mm hrubý plát a potom vykrajujte kolieska.
- V polovici koliesok môžete vykrojiť do stredu ešte malý tvar – koliesko, srdiečko či hviezdičku.
- Pečte na papieri na pečenie vyloženom plechu v predhriatej rúre na 150 ° C zhruba 12 minút.
- Po vychladnutí zlepujte pripravenou karamelovou náplňou a poprášte práškovým cukrom.
Pokiaľ je na Vás karamelová náplň príliš sladká, môžete nahradiť klasickou ríbezľovou marmeládou. Spolu s korením obsiahnutým v ceste, bude výborne chutiť aj marhuľová marmeláda.