Linecké patrí k najobľúbenejším druhom vianočného pečiva. Presvedčte sa, že to platí aj pre jeho ražnú variantu!
Ingrediencie:
- 1 šálka ražnej múky
- 3/4 šálky mandľovej múky
- 3/4 šálky masla
- 1/2 šálky cukru
- 1 žĺtok
- citrónová kôra z 1 citróna
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 čajovej lyžičky mandľového extraktu
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- džem na zlepenie podľa vlastných preferencií
- práškový cukor na posypanie
Postup:
- Maslo, cukor a citrónovú kôru spoločne vyšľahajte.
- Pridajte žĺtok, vanilkový a mandľový extrakt a šľahajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
- V miske si zmiešajte ražnú múku, mandľovú múku, škoricu a soľ.
- Túto zmes následne pridajte k vaječnej zmesi a dôkladne premiešajte.
- Zmes vypracujte v cesto.
- Cesto rozdeľte na polovicu a každú časť zabaľte do potravinovej fólie a nechajte v chladničke stuhnúť asi hodinu.
- Na dosku rozvaľkajte prvú časť cesta na placku s hrúbkou asi pol centimetra.
- Pomocou vykrajovačov z cesta vykrájajte jednotlivé tvary a položte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Rovnaký postup opakujte aj s druhou časťou cesta.
- Akonáhle sú všetky tvary vykrájané, rozdeľte ich na spodné a vrchné časti. Pomocou menšieho vykrajovača vykrojte otvory v stredoch vrchných častí cukroví.
- Pečte v rúre predhriatej na 170 ° C približne 10-12 minút, kým okraje nezačnú hnednúť.
Po vychladnutí vianočné pečivo z ražnej múky zlepte pomocou džemu a posypte práškovým cukrom.