Linecké pečivo zo ražnej múky

Linecké pečivo zo ražnej múky

Linecké patrí k najobľúbenejším druhom vianočného pečiva. Presvedčte sa, že to platí aj pre jeho ražnú variantu!

Ingrediencie:

  • 1 šálka ražnej múky
  • 3/4 šálky mandľovej múky
  • 3/4 šálky masla
  • 1/2 šálky cukru
  • 1 žĺtok
  • citrónová kôra z 1 citróna
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 čajovej lyžičky mandľového extraktu
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • džem na zlepenie podľa vlastných preferencií
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

  1. Maslo, cukor a citrónovú kôru spoločne vyšľahajte.
  2. Pridajte žĺtok, vanilkový a mandľový extrakt a šľahajte, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
  3. V miske si zmiešajte ražnú múku, mandľovú múku, škoricu a soľ.
  4. Túto zmes následne pridajte k vaječnej zmesi a dôkladne premiešajte.
  5. Zmes vypracujte v cesto.
  6. Cesto rozdeľte na polovicu a každú časť zabaľte do potravinovej fólie a nechajte v chladničke stuhnúť asi hodinu.
  7. Na dosku rozvaľkajte prvú časť cesta na placku s hrúbkou asi pol centimetra.
  8. Pomocou vykrajovačov z cesta vykrájajte jednotlivé tvary a položte ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
  9. Rovnaký postup opakujte aj s druhou časťou cesta.
  10. Akonáhle sú všetky tvary vykrájané, rozdeľte ich na spodné a vrchné časti. Pomocou menšieho vykrajovača vykrojte otvory v stredoch vrchných častí cukroví.
  11. Pečte v rúre predhriatej na 170 ° C približne 10-12 minút, kým okraje nezačnú hnednúť.

Po vychladnutí vianočné pečivo z ražnej múky zlepte pomocou džemu a posypte práškovým cukrom.

Linecké pečivo s ražnou múkou
zdroj: withthegrains.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.