V asociácii s lineckým cestom si možno na prvýkrát vybavíte Vianoce. Ďalším spojením môže byť slovo „naše” alebo „tradičné”. Možno ich smieme nazvať ako babičkine jablčné rezy .
Ingrediencie:
- 4 a ½ hrnčeka mletých vlašských orechov (455 g)
- 3 hrnčeky hladkej múky
- ½ lyžičky mletého klinčeka
- ¼ lyžičky soli
- 285 g chladeného masla
- 1 a ⅔ hrnčeka cukru
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- kôra z 1 citróna
Na náplň:
- ¼ hrnčeka strúhanky
- 2 hrnčeky jablčnej marmelády
Na dokončenie:
- 1 žĺtok
- 1 lyžička vody
- ⅔ hrnčeka mandľových lupienkov (ľubovoľné)
Postup:
- Do mixéra vsypte ½ hrnčeka vlašských orechov a ½ hrnčeka múky a mixujte asi 15 sekúnd, aby sa orechy rozmixovali.
- Zvyšok múky, škoricu, klinčeky a soľ zmiešajte a rozmixujte spolu so zmäknutým maslom do jemne drobivého cesta.
- Pridajte cukor a rozmixované orechy s múkou.
- Bokom si vymiešajte vajcia, žĺtok, citrónovú kôru, vyšľahajte a pridajte taktiež k cestu.
- Z cesta vytvarujte bochník a rozdeľte ho na 2 polovice.
- Jednu polovicu cesta vložte do papiera na pečenie vyloženej formy (rozmer cca 22×30 cm) a rozprestrite pomocou rúk do tenka.
- Tento korpus dajte piecť do rúry na 200 ° C na dobu zhruba 15 minút.
- Medzitým, čo sa korpus pečie, si pripravte vrchnú časť korpusu.
- Medzi 2 vrstvami papiera na pečenie si cesto vyvaľkajte na asi 0,5 cm hrubú placku (zároveň by mala byť asi o 2 cm väčšia ako veľkosť plechu).
- Vyvaľkané cesto dajte vychladit na 20 minút do mrazničky.
- Po vychladení ho nakrájajte na plátky o šírke zhruba 1 cm.
- Na hotový korpus nasypte najemno rozmixovanú strúhanku a potrite marmeládou.
- Vrch rezov ľubovoľne ozdobte plátkami schladeného cesta do tvaru mriežky.
- Potrite vajcom zmiešaným s vodou a posypte mandľami (ľubovoľné).
- Dajte piecť na ďalších 45 minút dozlatista.