Základný mriežkový koláč s jahodovým džemom, ktorý určite poznáte a pokiaľ nie, mali by ste to napraviť, pretože je to neskutočná dobrota a ešte ku všetkému skvele vyzerá! Potešte svoju návštevu týmto skvelým múčnikom.
Ingrediencie
- 150 g hladkej múky
- 150 g hladkej špaldovej múky
- 30 g cukru krupica
- 220 g studeného masla nakrájaného na kocky
- cca 60 ml studenej vody
- štipka soli
- 250 g jahodového džemu
Postup
- Sypké suroviny premiešajte v mise a pridajte maslo nakrájané na kocky a prepracujte.
- Po častiach prilievajte postupne vodu a vypracovávajte hladké cesto.
- Prepracované cesto zabaľte do fólie a dajte na hodinu stuhnúť do chladničky.
- Asi ¼ vychladeného cesta si dajte bokom, neskôr z neho vytvarujete mriežku.
- Zvyšok vyvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku cca 5 mm a preložte do guľatej formy (vymastenej maslom), prsty ho jemne vtlačte a prečnievajúce okraje odrežte.
- Cesto prepichajte vidličkou a potrite džemom.
- Zo zvyšného cesta vyvaľkajte placku.
- Krájajte prúžky a klaďte ich šikmo cez seba na náplň.
- Potrite žĺtkom a pečte v predhriatej rúre na 170 ° C asi tak 35 – 40 minút.
- Pred krájaním koláč nechajte vychladnúť.