Lívanečky z domáceho kefíru

Lívanečky z domáceho kefíru

Tieto nadýchané lievančeky z kefíru, ktorý si hravo môžete vyrobiť aj doma, zaliate medom či karamelom, vás dostanú!

Ingrediencie

Na domáci kefír (0,5 litra):

  • 2 lyžice mliečnych kefírových kultúr
  • 0,5 l organického homogenizovaného kravského mlieka
  • čistý pohár, tenká tkanina, motúz alebo gumička, drevená alebo plastová lyžica, plastové sito

Na lievance:

  • 2 šálky domáceho kefíru
  • 2 vajcia
  • 4 lyžice rozpusteného masla
  • 2 a 3/4 šálok hladkej múky
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 lyžice cukru
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 4-5 lyžíc oleja
  • karamel, med, kyslá smotana na servírovanie

Postup

  1. Kefírové kultúry vložte do čistej nádoby a zalejte mliekom.
  2. Prikryte tenkou tkaninou a zaistite ju špagátom alebo gumičkou.
  3. Nechajte pôsobiť 24 hodín a jemne ním traste zo strany na stranu asi trikrát denne.
  4. Akonáhle mlieko zhustne a textúra je ako slabý jogurt, kefír je pripravený.
  5. Čím viac kvasí, tým viac zmes hustne, kým neuvidíte, ako sa začína oddeľovať na tvaroh a srvátku.
  6. Kefír prepasírujte cez plastové sito a jemne ním pretrepte zo strany na stranu.
  7. Pohár a kefírové kultúry opláchnite vodou.
  8. Vložte ich späť do čistej nádoby a znovu zalejte mliekom, aby ste vytvorili ďalšiu dávku.
  9. Postupom času, ako sa kultúry množia a rastú, by ste mali pridať viac mlieka, aby ste upravili pomery.
  10. Ďalším tipom je zlikvidovať všetky kultúry, ktoré vyjdú na vrch, bezprostredne po doplnení novej dávky mlieka.
  11. Sú to prázdne kultúry, ktoré už nepotrebujeme.
  12. Zdravé kultúry zostávajú na dne, ale všimnete si, ako prúdi hore, akonáhle začne kvasiť mlieko, a to je v poriadku.
  13. Pripravte si váš kefír a vrhnite sa na prípravu lievančekov.
  14. Rozšľahajte vajcia s cukrom a vanilkou v mise.
  15. Mierne zahrejte kefír a nalejte do vaječnej zmesi.
  16. Pridajte rozpustené maslo a premiešajte.
  17. V samostatnej mise prešľahajte múku so sódou, práškom do pečiva a soľou.
  18. Pridajte suché prísady do zmesi kefíru a vajec.
  19. Rýchlo všetko premiešajte, ale vyhnite sa nadmernému miešaniu.
  20. Ak zostane niekoľko hrudiek, nebojte sa, zmizne počas vyprážania.
  21. Nechajte 5-7 minút odpočinúť.
  22. Cesto by malo byť husté a malo by pripomínať konzistenciu hustej kyslej smotany.
  23. Na panvici rozohrejte na olej na stredne vysokú teplotu.
  24. Na panvicu položte lyžicu cesta a medzi lievančekmi ponechajte medzeru.
  25. Stiahnite plameň na minimum a smažte dozlatista, potom pomocou 2 vidličiek preklopte na druhú stranu a smažte ďalších pár minút dozlatista.
  26. Podávajte teplé s kyslou smotanou, medom, džemom alebo karamelovou omáčkou.
Domáce lievance z kefíru servírované na veľkej tácke, na ktorý žena nalieva sladkú polevu.
www.gastrosenses.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.