Ešte pred nedávnom boli lososi pochúťkou stredných a vyšších tried, avšak postupom času sa ich vynikajúce mäso zabývalo vo všetkých kuchyniach.
Je to najobľúbenejšia ryba s jemnou chuťou, s krehkým a šťavnatým mäsom.
V jeho mäse je obsiahnutý vysoký podiel látok, ktoré sa starajú o pevné kosti a zuby, dobré trávenie, je prevenciou proti chorobám krvného obehu, posilňuje nervy a podporuje zdravú kožu, nechty aj vlasy.
Je teda vhodné, aby sme lososa, vedľa iných rýb, zaradili do nášho jedálnička aspoň jedenkrát do mesiaca.
Preto sa inšpirujte našimi 7 najlepšími receptami na lososa a pochutnajte si.
Naše recepty
Charakteristika mäsa z lososa
Losos obyčajný je dravá ryba, ktorá žije väčšinu života v mori, ale ktorá potrebuje na zabezpečenie ďalšej generácie sladkovodné toky.
Preto v dospelosti podniká dlhé ťahy proti prúdu riek. Vodné stavby jej však zasahujú do prirodzeného životného cyklu a tak u nás patrí losos medzi chránené ryby. Lososa si teda neulovíme a musíme sa uspokojiť s dovážaným lososom na ľade.
Mäso z lososa je vynikajúce samo o sebe, preto je najvhodnejšia niektorá zo šetrnejších úprav , ktorá nenaruší jeho chuť. Preto lososa najčastejšie opekáme, grilujeme alebo zapekáme, výnimočne dusíme.
Možno ho samozrejme aj vyprážať, ale vyprážaním v rôznych obaloch mu uberáme na chuti. Pred akoukoľvek úpravou ho osolíme a okoreníme.
Koreniť netreba príliš, pretože mäso z lososa má vynikajúcu chuť, ktorú nie je nutné príliš upravovať.
Tip na záver
K lososu sa najviac hodí rôzne upravené zemiaky, zeleninový šalát a niektorá z teplých alebo studených omáčok.
Ak máte chuť aj na iné druhy rýb, inšpirujte sa našimi receptami na grilované ryby .
Máte už lososa na tanieri? Pochváľte sa priateľom a zdieľajte recept na facebooku!