Losos na grile s citrónom a kôprom

Losos na grile s citrónom a kôprom

Kto by nemiloval lososa! A čo ešte grilovaného. Vyskúšajte nasledujúci recept, ktorý je jednoduchý a chutný a zaručene sa stane hitom vašich letných grilovačiek.

INGREDIENCIA

  • 750 g filetu z lososa
  • 1 malý zväzok čerstvého kôpru
  • 1 stredný citrón plus ďalší na podávanie
  • 2 lyžice rozpusteného masla alebo repkového či olivového oleja
  • 3 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 3/4 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

POSTUP

  • Lososa vyberte z chladničky a nechajte 10 minút stáť pri izbovej teplote, zatiaľ čo si pripravíte ostatné suroviny.
  • Predhrejte vonkajší gril na teplotu cca 190 stupňov celzia.
  • Plech na pečenie s okrajom (dostatočne veľký, aby sa doň vošiel kus lososa) vyložte veľkým kusom hliníkovej fólie.
  • Alobal zľahka postriekajte olejom v spreji.
  • Potom doprostred naaranžujte niekoľko vetvíc kôpru.
  • Citróny nakrájajte na tenké plátky a polovicu plátkov poskladajte doprostred s kôprom.
  • Navrch položte lososa.
  • Lososa pokvapkajte rozpusteným maslom.
  • Posypte soľou a korením.
  • Navrch nasypte cesnak a na lososa položte ešte trochu kôpru a zvyšné plátky citróna.
  • Nakrájajte asi lyžicu zostávajúceho kôpru a nechajte si ho na podávanie.
  • Sklopte strany alobalu hore a cez vrch lososa, kým nebude úplne uzavretý.
  • Pokiaľ váš kus alobalu nie je dostatočne veľký, položte naň druhý kus a prehnite okraje tak, aby sa vytvoril uzavretý balíček.
  • Vnútri alobalu ponechajte malý priestor na cirkuláciu vzduchu.
  • Zabaleného lososa opatrne nasuňte na gril.
  • Zatvorte gril a grilujte lososa 14–18 minút, kým nebude v najhrubšej časti takmer úplne prepečený.
  • Doba grilovania sa bude líšiť v závislosti od hrúbky vašich filiet.
  • Otvorte gril a opatrne otvorte alobal tak, aby bol vršok ryby úplne odkrytý (pozor na horúcu paru).
  • Zatvorte gril a pokračujte v grilovaní, kým nie je ryba úplne prepečená, ešte asi 3 minúty.
  • Vyberte lososa z grilu.
  • Pokiaľ sa vám zdá, že losos stále nie je úplne hotový, môžete alobal zabaliť späť hore a nechať ho niekoľko minút odpočinúť.
  • Nenechávajte ho však v alobale príliš dlho.
  • Ak chcete podávať, nakrájajte lososa na porcie.
  • Odstráňte vrchné vetvičky kôpru a vyhoďte.
  • Posypte čerstvo nasekaným kôprom a doplňte extra citrónovou šťavou podľa potreby.
Grilovaný losos v alobale s plátkami citróna a čerstvým kôprom.
www.wellplated.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.