Kto by nemiloval lososa! A čo ešte grilovaného. Vyskúšajte nasledujúci recept, ktorý je jednoduchý a chutný a zaručene sa stane hitom vašich letných grilovačiek.
INGREDIENCIA
- 750 g filetu z lososa
- 1 malý zväzok čerstvého kôpru
- 1 stredný citrón plus ďalší na podávanie
- 2 lyžice rozpusteného masla alebo repkového či olivového oleja
- 3 strúčiky prelisovaného cesnaku
- 3/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
POSTUP
- Lososa vyberte z chladničky a nechajte 10 minút stáť pri izbovej teplote, zatiaľ čo si pripravíte ostatné suroviny.
- Predhrejte vonkajší gril na teplotu cca 190 stupňov celzia.
- Plech na pečenie s okrajom (dostatočne veľký, aby sa doň vošiel kus lososa) vyložte veľkým kusom hliníkovej fólie.
- Alobal zľahka postriekajte olejom v spreji.
- Potom doprostred naaranžujte niekoľko vetvíc kôpru.
- Citróny nakrájajte na tenké plátky a polovicu plátkov poskladajte doprostred s kôprom.
- Navrch položte lososa.
- Lososa pokvapkajte rozpusteným maslom.
- Posypte soľou a korením.
- Navrch nasypte cesnak a na lososa položte ešte trochu kôpru a zvyšné plátky citróna.
- Nakrájajte asi lyžicu zostávajúceho kôpru a nechajte si ho na podávanie.
- Sklopte strany alobalu hore a cez vrch lososa, kým nebude úplne uzavretý.
- Pokiaľ váš kus alobalu nie je dostatočne veľký, položte naň druhý kus a prehnite okraje tak, aby sa vytvoril uzavretý balíček.
- Vnútri alobalu ponechajte malý priestor na cirkuláciu vzduchu.
- Zabaleného lososa opatrne nasuňte na gril.
- Zatvorte gril a grilujte lososa 14–18 minút, kým nebude v najhrubšej časti takmer úplne prepečený.
- Doba grilovania sa bude líšiť v závislosti od hrúbky vašich filiet.
- Otvorte gril a opatrne otvorte alobal tak, aby bol vršok ryby úplne odkrytý (pozor na horúcu paru).
- Zatvorte gril a pokračujte v grilovaní, kým nie je ryba úplne prepečená, ešte asi 3 minúty.
- Vyberte lososa z grilu.
- Pokiaľ sa vám zdá, že losos stále nie je úplne hotový, môžete alobal zabaliť späť hore a nechať ho niekoľko minút odpočinúť.
- Nenechávajte ho však v alobale príliš dlho.
- Ak chcete podávať, nakrájajte lososa na porcie.
- Odstráňte vrchné vetvičky kôpru a vyhoďte.
- Posypte čerstvo nasekaným kôprom a doplňte extra citrónovou šťavou podľa potreby.