Nádherný cuketový múčnik s nadýchanou tvarohovou polevou a čerstvým ovocím.
Čo budeme potrebovať
Na buchte
- 300 g nakrájanej cukety
- 150 g cukru
- 5 vajec
- 60 ml rastlinného oleja
- kôra z jedného pomaranča
- 120 g kyslej smotany
- 1/2 lyžice vanilkového extraktu na polevu
- 400 g hladkej múky
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- Štipka soli
Na polevu
- 90 g smotanového syra
- 60 g masla
- 240 g práškového cukru
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 60 ml hustej smotany
Ovocie
- 1 liter jahôd nakrájaných na plátky
- 4 kivi olúpané a nakrájané na plátky
- 2 manga ošúpané a nakrájané na plátky
- 1 liter čučoriedok alebo malín
- jedna mandarínka olúpaná
- Alebo čo máte radi
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Vymažte 2 okrúhle tortové formy tukom a vysypte múkou.
- V stojanovom mixéri alebo veľkej mise prešľahajte nastrúhanú cuketu, vajcia, cukor, olej, kyslú smotanu a 1/2 lyžice vanilky.
- Zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a jedlú sódu a pridajte do mokrých ingrediencií.
- Pokračujte v šľahaní, kým sa dobre nespoja. Cesto by malo byť dostatočne vlhké.
- Cesto nalejte do pripravených tortových foriem a pečte 50 až 60 minút. Je hotové, keď špáradlo zapichnuté do stredu vyjde čisté.
- Nechajte 10 minút vychladnúť na mriežke, potom buchtu vyberte z formy a nechajte niekoľko hodín úplne vychladnúť.
- Zatiaľ čo torta chladne, pripravte si polevu. Smotanový syr, vanilkový extrakt a maslo vyšľaháme do hladka.
- Za stáleho šľahania postupne pridávame práškový cukor. Pokračujte v miešaní, kým nebude všetko zmiešané a hladké.
- V samostatnej miske ušľahajte hustú smotanu, kým sa nevytvoria tuhé špičky.
- Do polevy vmiešame krém.
- Vychladnutú buchtu rozpoľte a zarovnajte, aby ste ju mohli ozdobiť.
- Jednotlivé poschodia premažte polevou a pridajte na ne ovocie. Potom buchtu zložte dohromady tak, aby vznikol jeden celok.
- Vršok torty a boky rovnomerne namažte zvyšnou polevou a ovocie naaranžujte po celom vrchu torty.
- Nechajte v chlade, kým nebudete pripravení na podávanie.
Pokiaľ nemáte cuketu, nevadí, je možné ju nahradiť aj iným druhom tekvice.