Buchtičky z dukátu sú populárnou sladkou pochúťkou, ktorá má svojich fanúšikov medzi detskými i dospelými labužníkmi. Pripraviť ich môžeme nielen v rúre, ale aj naparovanej. Táto receptúra je tak trochu netradičná, pretože sú buchty plnené náplňou.
Ingrediencie:
Na buchtičky:
- 1 kocka droždia
- 1 kg polohrubej múky
- 750 ml mlieka
- 125 g masla
- 1 vajce
- 5 lyžíc cukru
- Štipka soli
- Poháre marmelády (lepšie pikantnejšie)
Na omáčku:
- 1 l mlieka
- 2 vrecká vanilkového pudingu
- 100 ml vaječného koňaku
- 1 lyžica vanilkovej esencie
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 2 lyžice práškového cukru
Postup:
- Rozpustíme 1 lyžicu cukru v teplom mlieku a pridáme rozdrobené droždie. Necháme vzísť kvások.
- Múku preosejeme do misy, pridáme ostatné suroviny, a nakoniec aj pripravený kvások. Miesime tak dlho, až vznikne hladké cesto.
- Zakryjeme čistou kuchynskou utierkou a necháme cca 1 hodinu kysnúť na teplom mieste.
- Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku alebo pracovnú plochu, prehniteme a vyvaľkáme cca 2 cm hrubý plát, z ktorého vykrájame rovnako veľké štvorce.
- Do strednej časti každého z nich dáme trochu marmelády, ktorú máme radi, preklopíme, uzavrieme a vytvarujeme ako buchtu.
- Naukladáme do pekáča, ktorý vymažeme maslom a necháme 10 minút odpočívať.
- Medzitým si predhrejeme rúru na 200 stupňov. Pekáč s buchtičkami vložíme do rúry a pečieme asi 25 – 30 minút dozlatista.
- Zatiaľ čo pečieme buchtičky, pripravíme si omáčku.
- Dáme ohriať mlieko na stredný oheň, rozmiešame v ňom oba pudingy a varíme asi 3 minúty, až začne mlieko hustnúť.
- Prisypeme práškový aj vanilkový cukor, premiešame a necháme ešte 30 sekúnd variť.
- Potom vypneme sporák a za stáleho miešania prilejeme vanilkovú esenciu s vaječným koňakom.
- Miešame tak dlho, až bude zmes pekne hladká a všetky suroviny sa prepoja.
- Potom už len stačí vybrať z rúry buchtičky a naservírovať preliate vanilkovou omáčkou.