Určite mi dáte za pravdu, že nie je nič lepšie, než si vychutnať túto pochúťku priamo v Taliansku, ale nie vždy sa pošťastí do týchto končín zavítať.
Musíme si preto vystačiť s tým, čo máme. Pokiaľ sa nám nechceš do reštaurácie, pripravíme si pizzu jednoducho v domácom prostredí.
Ak má byť takýto pokrm dokonalosť sama, potom sú potrebné kvalitné a hlavne čerstvé suroviny, z ktorých to pôjde jedna radosť.
Ingrediencie:
- 600 ml teplej vody
- 1 kg hladkej múky
- 3 polievkové lyžice čerstvého droždia alebo 2 čajové lyžičky sušeného
- 6 lyžíc extra panenského olivového oleja
- 1 a 1/2 lyžičky soli
- 2 lyžičky cukru
Na ozdobu:
- Hrsť čerstvých lístkov bazalky
Postup:
- Pripravíme si stredne veľkú misu, nalejeme do nej teplú vodu a prisypeme droždie. Miešame, kým sa droždie nerozpustí.
- Do inej misy dáme múku so soľou, uprostred utvoríme jamku a vlejeme zmes vody a droždia.
- Pridáme cukor, olivový olej a všetko spoločne miesime zhruba 10 až 15 minút, aby bolo cesto pekne hladké a elastické. Povrch musí zostať pomúčený.
- Vezmeme čistú misu, vymastíme olejom, vložíme hotové cesto, párkrát s ním otočíme, aby bolo ľahko naolejované zo všetkých strán.
- Na povrchu cesta urobíme kríž, misu zakryjeme čistou utierkou a odložíme na teplé miesto. Necháme 4 až 5 hodín odpočívať.
- Akonáhle si cesto oddýchne, predhrejeme si rúru na 180 – 200 stupňov.
- Vyklopíme ho z misy na pomúčenú dosku, stlačíme, aby sa cesto zbavilo bublín a rozdelíme na polovicu, pričom znova necháme tak 10 minút odpočinúť.
- Každú polovicu rozvaľkáme na 30 cm kruh a prenesieme na plech či formu na pizzu.
- Okraje potrieme olivovým olejom a pizzu ozdobíme podľa chuti.
- Pečieme jednotlivo po dobu cca 10 až 15 minút, záleží na type rúry.
- Pizzu vyberieme, posypeme ešte strúhaným syrom a dáme znova na pár minút piecť, aby syr utvoril zlatohnedú krustu a okraje pizze boli svetlo hnedé.
- Vyberieme z rúry a posypeme čerstvou bazalkou, pretože až vtedy to bude tá pravá chuť aj vôňa Talianska.