Luxusné cesto na výrobu talianskej pizze

Luxusné cesto na výrobu talianskej pizze

Určite mi dáte za pravdu, že nie je nič lepšie, než si vychutnať túto pochúťku priamo v Taliansku, ale nie vždy sa pošťastí do týchto končín zavítať.

Musíme si preto vystačiť s tým, čo máme. Pokiaľ sa nám nechceš do reštaurácie, pripravíme si pizzu jednoducho v domácom prostredí.

Ak má byť takýto pokrm dokonalosť sama, potom sú potrebné kvalitné a hlavne čerstvé suroviny, z ktorých to pôjde jedna radosť.

Ingrediencie:

  • 600 ml teplej vody
  • 1 kg hladkej múky
  • 3 polievkové lyžice čerstvého droždia alebo 2 čajové lyžičky sušeného
  • 6 lyžíc extra panenského olivového oleja
  • 1 a 1/2 lyžičky soli
  • 2 lyžičky cukru

Na ozdobu:

  • Hrsť čerstvých lístkov bazalky

Postup:

  • Pripravíme si stredne veľkú misu, nalejeme do nej teplú vodu a prisypeme droždie. Miešame, kým sa droždie nerozpustí.
  • Do inej misy dáme múku so soľou, uprostred utvoríme jamku a vlejeme zmes vody a droždia.
  • Pridáme cukor, olivový olej a všetko spoločne miesime zhruba 10 až 15 minút, aby bolo cesto pekne hladké a elastické. Povrch musí zostať pomúčený.
  • Vezmeme čistú misu, vymastíme olejom, vložíme hotové cesto, párkrát s ním otočíme, aby bolo ľahko naolejované zo všetkých strán.
  • Na povrchu cesta urobíme kríž, misu zakryjeme čistou utierkou a odložíme na teplé miesto. Necháme 4 až 5 hodín odpočívať.
  • Akonáhle si cesto oddýchne, predhrejeme si rúru na 180 – 200 stupňov.
  • Vyklopíme ho z misy na pomúčenú dosku, stlačíme, aby sa cesto zbavilo bublín a rozdelíme na polovicu, pričom znova necháme tak 10 minút odpočinúť.
  • Každú polovicu rozvaľkáme na 30 cm kruh a prenesieme na plech či formu na pizzu.
  • Okraje potrieme olivovým olejom a pizzu ozdobíme podľa chuti.
  • Pečieme jednotlivo po dobu cca 10 až 15 minút, záleží na type rúry.
  • Pizzu vyberieme, posypeme ešte strúhaným syrom a dáme znova na pár minút piecť, aby syr utvoril zlatohnedú krustu a okraje pizze boli svetlo hnedé.
  • Vyberieme z rúry a posypeme čerstvou bazalkou, pretože až vtedy to bude tá pravá chuť aj vôňa Talianska.
Výroba cesta na pravú taliansku pizzu, po ktorej sa budete olizovať.
Zdroj: https://www.walksofitaly.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.