Týmto neobvyklým zeleným narodeninovým tortou s mascarpone určite prekvapíte. Nielenže je úplne originálny, ale vďaka špenátu aj veľmi zdravý. Nebojte sa, kombinácia špenátu a sladkých prísad vytvorí neodolateľný pôžitok vašim chuťovým pohárikom. Uvidíte sami. 🙂
Ingrediencie na korpus
- 220 g polohrubej múky
- 140 g mrazeného listového špenátu alebo čerstvého baby špenátu
- 2 väčšie vajcia
- 125 g cukru kryštál
- 100 g oleja
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 5 g šťavy z citróna
- štipka soli
Ingrediencie na krém
- 250 g mascarpone
- 200 g kyslej smotany
- 50 g cukru múčka
Ďalšie ingrediencie
- čučoriedky na ozdobu
Postup
- Najprv rozmrazte špenát, potom ho zlejte a rozmixujte na jemné pyré. Pridajte žĺtky, vanilkový extrakt a šťavu z citróna. Rozmixujte. Potom prilejte olej a opäť rozmixujte.
- Vo vedľajšej mise zmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom.
- V ďalšej mise vyšľahajte z bielkov sneh so soľou. Postupne pridávajte cukor a mixujte, aby bol sneh stále akurát tuhý.
- Potom zmiešajte suché ingrediencie so špenátovým pyré. Nakoniec po častiach primiešajte aj sneh.
- Hotové cesto nalejte do pripravenej formy a pečte pri 180 ° C asi 55 minút. Skúste špajľou, či je hotové. Nechajte vychladnúť na mriežke.
- Medzitým si pripravte krém tak, že všetky suroviny naň rozmixujete dohromady.
- Vychladnutý korpus navrchu zrežte do roviny a odrezky si dajte bokom. Hnedé a spálené okraje torty tiež zrežte. Korpus rozrežte na polovicu.
- Po obvode korpusu naneste asi 1 cm široký pruh krému, čím vytvoríte vyšší okraj pre marmeládu, ktorá aspoň nebude vytekať.
- Dovnútra kruhu, ktorý ste vytvorili z krému, dajte polovicu marmelády a rovnomerne rozotrite. Marmeládu potom zakryte krémom.
- Navrch krému položte vrchnú vrstvu korpusu. Opäť vytvorte zvýšený okraj, vo vnútri potrite marmeládou a potom krémom. Tortu zvrchu zarovnajte do roviny.
- Potom zo zvyškov odrezkov hore utvoríte dojem machu tak, že ich rozdrobíte. Rozložte čučoriedky a máte hotovo.