Kapustový šalát (po maďarsky sa hovorí csalamádé) je jednou z najlepších šalátových príloh, ktorú si môžete dať najčastejšie k mäsovým pokrmom. Je to ľahko chrumkavá a veľmi chutná lahôdka, ktorá sa pripravuje už dlhé roky.
Ingrediencie:
Na čalamáde:
- 1 000 gramov bielej kapusty
- 4 červené cibule
- 2 červené papriky
- 2 lyžičky soli (môže byť aj morská)
Na zálievku:
- 3 polievkové lyžice cukru
- 4 lyžice (10%) bieleho octu
- 2 hrnčeky studenej vody
Postup:
- Kapustu nakrájame na veľmi tenké plátky.
- Takto nakrájanú kapustu dáme do veľkej misy. Prisypeme 2 lyžičky soli a premiešame.
- Červenú cibuľu a papriku nakrájame na veľmi tenké plátky. Posypeme štipkou soli.
- Odložíme na 30 minút, aby mohla soľ pracovať a zelenina pustila prebytočnú tekutinu.
- Keď kapusta zmäkne, scedíme ju a krátko prehniteme.
- Z osolenej kapusty potom začneme naberať po hŕstoch a vytláčať z neho zostávajúcu tekutinu čo najviac to ide.
- Osolenú cibuľu a papriku tiež vytlačíme.
- Do veľkej misy dáme cukor s octom a zalejeme vodou. Miešame tak dlho, pokiaľ sa cukor nerozpustí.
- Do octovej zmesi vložíme prelisovanú kapustu, cibuľu i papriku a dobre premiešame.
- Zeleninu pod octovou zmesou pritlačíme a necháme niekoľko hodín, ideálne cez noc v chladničke.
- Nasledujúci deň naplníme do čistých zaváracích pohárov, dôkladne zaviečkujeme a sterilizujeme, ako sme zvyknutí