Maďarská čalamáda z kapusty

Maďarská čalamáda z kapusty

Kapustový šalát (po maďarsky sa hovorí csalamádé) je jednou z najlepších šalátových príloh, ktorú si môžete dať najčastejšie k mäsovým pokrmom. Je to ľahko chrumkavá a veľmi chutná lahôdka, ktorá sa pripravuje už dlhé roky.

Ingrediencie:

Na čalamáde:

  • 1 000 gramov bielej kapusty
  • 4 červené cibule
  • 2 červené papriky
  • 2 lyžičky soli (môže byť aj morská)

Na zálievku:

  • 3 polievkové lyžice cukru
  • 4 lyžice (10%) bieleho octu
  • 2 hrnčeky studenej vody

Postup:

  • Kapustu nakrájame na veľmi tenké plátky.
  • Takto nakrájanú kapustu dáme do veľkej misy. Prisypeme 2 lyžičky soli a premiešame.
  • Červenú cibuľu a papriku nakrájame na veľmi tenké plátky. Posypeme štipkou soli.
  • Odložíme na 30 minút, aby mohla soľ pracovať a zelenina pustila prebytočnú tekutinu.
  • Keď kapusta zmäkne, scedíme ju a krátko prehniteme.
  • Z osolenej kapusty potom začneme naberať po hŕstoch a vytláčať z neho zostávajúcu tekutinu čo najviac to ide.
  • Osolenú cibuľu a papriku tiež vytlačíme.
  • Do veľkej misy dáme cukor s octom a zalejeme vodou. Miešame tak dlho, pokiaľ sa cukor nerozpustí.
  • Do octovej zmesi vložíme prelisovanú kapustu, cibuľu i papriku a dobre premiešame.
  • Zeleninu pod octovou zmesou pritlačíme a necháme niekoľko hodín, ideálne cez noc v chladničke.
  • Nasledujúci deň naplníme do čistých zaváracích pohárov, dôkladne zaviečkujeme a sterilizujeme, ako sme zvyknutí
Domáci maďarský kapustový šalát.
Zdroj: (https://myreillerecipes.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.