Takýto recept na gulášovú polievku s bravčovým mäsom krásne prevonia celý váš dom av zime je ideálny na zahriatie zmrznutého tela, ale aj skvelým pomocníkom pri prechladnutí. Tento druh pokrmu sa v Rumunsku vždy nazýva „tocana“ alebo lepšie „tocana de…“, čo znamená „guláš z…“ a bodky môžu byť naplnené akýmkoľvek druhom mäsa alebo zeleniny, na ktorý si spomeniete. Náš je doplnený bravčovým a zemiakmi a je naozaj fantastický. Napríklad ako predjedlo pred nejakým týmto receptom na rýchly obed .
Čo budeme potrebovať
- 500 g bravčového mäsa (napr. celé bravčové stehno)
- 1 lyžica masti
- 500 g cibule
- 200 g mrkvy
- 3-4 bobkové listy
- 1 ½ lyžičky sladkej papriky
- ½ lyžičky pálivej papriky (nie údené)
- ½ lyžičky sušeného rozmarínu
- 1 lyžička sušeného oregana
- 250 ml vývaru
- 250 ml horúcej vody
- 500 g zemiakov
- 2 červené papriky
- jemná morská soľ
- mleté čierne korenie
Postup
- Bravčové mäso nakrájajte na malé kocky.
- Asi 1/3 masti alebo oleja rozohrejte vo veľkom hrnci.
- Smažte bravčové mäso, kým nezhnedne, to by malo trvať asi 7-8 minút na dávku.
- Hrniec nepreplňujte a medzi jednotlivými dávkami pridajte viac tuku.
- Na cibuľu si schovajte malé množstvo tuku.
- Vyberte mäso z hrnca a pridajte zvyšnú masť alebo olej, cibuľu a mrkvu.
- Varte, kým cibuľa nezmäkne a nebude pekne sfarbená a mäkká, asi 5-6 minút.
- Pridajte bobkové listy, oba druhy mletej papriky a sušené bylinky.
- Dobre miešajte.
- Bravčové kocky vráťte do hrnca.
- Pridajte vývar a horúcu vodu. Hrniec prikryjeme, privedieme do varu, stiahnite teplotu a duste asi 20 minút.
- Medzitým ošúpte a nakrájajte zemiaky na väčšie kúsky.
- Papriky nakrájajte na plátky.
- Oboje pridajte do hrnca, zakryte a pokračujte vo varení bravčového mäsa asi 45–50 minút, alebo pokiaľ nie sú zemiaky mäkké a mäso sa nerozpadá.
- Nezabudnite z času na čas gulášovú polievku s bravčovým mäsom zamiešať a pridať malé množstvo vody, pokiaľ sa vám zdá, že je príliš hustá.
- Pokiaľ mäso nie je dostatočne mäkké, predĺžte dobu varenia a kontrolujte každých päť minút, kým sa nerozpadá.
- Chuť dolaďte čerstvo mletým čiernym korením a prípadne dosoľte.