Maďarské kapustové závitky

Maďarské kapustové závitky

Tieto lahodné rolky z mletého a údeného mäsa, kyslej a čerstvej kapusty a ryže sú skvelou večerou či obedom, na ktorom si pochutí celá vaša rodina a ešte bude chcieť pridať.

Ingrediencie

  • 1/4 šálky ryže, prepláchnuté a scedené
  • 500 g chudého mletého bravčového mäsa
  • 250 g mletého hovädzieho mäsa
  • 2 strúčiky cesnaku, lisované
  • 2 stredné cibule, jemne nakrájané
  • 1 veľké vajcia
  • 1 a 1/2 lyžičky soli alebo podľa chuti
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 2 lyžice papriky
  • 1 hlávková kapusta (asi 2 kg)
  • 1 kg kyslej kapusty, odkvapkanej, prípadne aj prepláchnutej, ak chcete
  • 1/2 šálky paradajkovej šťavy
  • 250 g varené alebo surové údené krkovice, nakrájané na tenké plátky
  • 2 lyžice sadla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1/2 šálky kyslej smotany

Postup

  1. Varte ryžu v 1/2 šálky vody po dobu 10 minút, sceďte a dajte bokom.
  2. V mise premiešajte mleté ​​mäso, cesnak, polovicu nakrájanej cibule, vajcia, soľ, korenie, 1 lyžicu papriky a ryžu.
  3. Dajte bokom.
  4. Z kapusty odstráňte jadro.
  5. Celú hlavu dajte do veľkého hrnca naplneného vriacou vodou.
  6. Prikryte a varte cca 3 minúty alebo do zmäknutia.
  7. Nechajte listy trochu vychladnúť a odrežte z nich opatrne hrubú stonku v strede.
  8. Asi 1/2 šálky mäsovej zmesi položte na kapustový list.
  9. Zarolujte list smerom od seba, aby bolo mäso obalené a časť listu zostala rozvinutá.
  10. Otočte pravú stranu listu doprostred a potom otočte aj ľavú stranu.
  11. Ešte raz zarolujte smerom od seba, aby ste vytvorili rolku.
  12. Opakujte s ďalšími 17 listami, alebo pokiaľ nie je mäsová zmes spotrebovaná.
  13. Zvyšné listy nakrájajte na jemné kúsky a dajte bokom.
  14. Vložte kyslú kapustu do veľkého hrnca vhodného do rúry, nalejte naň paradajkovú šťavu, potom pridajte krkovicu a zalejte vodou.
  15. Priveďte do varu.
  16. Znížte plameň a varte 5 minút.
  17. Pridajte nakrájanú kapustu a navrch naskladajte závitky.
  18. Priveďte do varu.
  19. Znížte teplotu na minimum, prikryte a varte 1 hodinu.
  20. Umiestnite rošt do stredu rúry a zohrejte na 175 stupňov.
  21. Rozpustite masť v panvici.
  22. Pridajte múku a zvyšnú nakrájanú cibuľu a vytvorte zápražku.
  23. Varte za častého miešania asi 10 minút alebo kým zmes nezezlátne.
  24. Dajte panvicu z ohňa, vmiešajte lyžicu papriky a šálku studenej vody a miešajte dohladka.
  25. Vyberte závitky z hrnca na teplý tanier.
  26. Vezmite naberačku vývaru z kyslej kapusty a zašľahajte ho do zápražky.
  27. Tekutinu vráťte do hrnca.
  28. Za častého miešania priveďte do varu.
  29. Akonáhle zmes vrie, odstavte ju z ohňa a vráťte do misky závitky.
  30. Prikryte, preložte do rúry a pečte 15 minút.
  31. Časť šťavy z pokrmu zmiešajte s kyslou smotanou a pred podávaním prelejte závitky.
Rolky z mletého a údeného mäsa, kyslej a čerstvej kapusty a ryže zaliate kyslou smotanou a posypaté petržlenovou vňaťou.
www.thespruceeats.com

Čakáte návštevu a chcete prichystať nejaké netradičné občerstvenie? Vyskúšajte aj naše recepty na bravčové závitky v 5 rôznych variantoch!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.