Kaleráb sa dajú aj skvele plniť ako napríklad v tomto recepte, kde náplň tvorí mleté mäso. Môžete použiť hovädzie, bravčové, teľacie aj jahňacie mäso a vždy to bude delikatesa!
INGREDIENCIA
- 6 stredných kaleráb
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 1 a 1/2 lyžice masla
- 500 g mletého hovädzieho mäsa (môžete použiť aj iné mleté mäso
- 2 veľké vajcia
- 1 strúčik cesnaku, nasekaný nadrobno
- soľ, podľa chuti
- čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti
- 1 a 1/2 šálky vývaru podľa výberu
- 1 šálka kyslej smotany
- 2 lyžice hladkej múky
POSTUP
- Kaleráb varte 20 minút.
- Nechajte vychladnúť, kým sa s nimi nedá manipulovať.
- Odlúpnite pevnú vonkajšiu šupku.
- Odrežte kúsok koreňového konca, aby stáli rovno.
- Odrežte vršky, ktoré si uchovajte a vydlabajte dužinu, ponechajte aspoň 0,5 cm stenu.
- Dužinu nakrájajte najemno.
- Na strednej panvici orestujte cibuľu a nakrájanú, vydlabanú kaleráb na 1 a 1/2 lyžicu masla, kým nezmäkne.
- Preložte do veľkej misy a zmiešajte s mletým mäsom, 2 veľkými vajcami, jemne nasekaným strúčikom cesnaku a podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Zahrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Nastriekajte zapekaciu misku olejom v spreji.
- Vydlabané kaleráby naplňte mäsovou zmesou, vložte do zapekacej misy a položte vršky kalerábu.
- Kaleráb zalejte 1 a 1/2 šálky vývaru podľa výberu.
- Pečte 40 až 50 minút alebo do zmäknutia.
- Kaleráb vyberte na servírovací tanier a udržujte v teple.
- Odstráňte tuk zo šťavy z panvice.
- Vidličkou premiešajte 1 šálku kyslej smotany s 2 lyžicami hladkej múky.
- Za stáleho šľahania premiešajte s niekoľkými naberačkami horúcej šťavy z panvice.
- Do zvyšnej šťavy z panvice nalejte kyslú smotanu a varte do zhustnutia.
- V prípade potreby dochuťte.
- Plnené kaleráby podávajte s omáčkou.