Toto je jedlo vhodné na jesenné aj zimné večery, ale aj chladný víkend. Tento recept perfektne zasýti, jeho príprava je jednoduchá a výsledok poteší vás aj vašich blízkych.
Ingrediencie:
- 1,2 kg hovädzieho mäsa nakrájaného na plátky
- Soľ a mleté čerstvé korenie podľa chuti
- 1 polievková lyžica rastlinného oleja
- 2 lyžice čerstvého nesoleného masla
- 2 veľké cibule nakrájané na plátky
- 4 nasekané strúčiky cesnaku
- 1 červená paprika, zbavená semienok a nakrájaná na plátky
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 hrnček červeného vína
- 2 hrnčeky hovädzieho vývaru
- 3 lyžice mletej sladkej maďarskej papriky
- 1 lyžička pálivej papriky
- 2 lyžice hnedého cukru
- 2 bobkové listy
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 4 drvené lúpané paradajky z plechovky
- 1/4 hrnčeka nasekanej petržlenovej vňate
Postup:
- Plátky osolíme a okoreníme. Vo veľkom hrnci rozohrejeme olej na stredne vysokú teplotu, kým sa nebude trblietať.
- Vložíme mäso az oboch strán opečieme. Každú stranu pečieme zhruba 4 až 5 minút. Mäso vyberieme a dáme bokom.
- Znížime teplotu na strednú. Do hrnca pridáme maslo, a akonáhle sa rozpustí, prihodíme nakrájanú cibuľu.
- Varíme tak dlho, kým cibuľa nezačne hnednúť a nezmäkne. Trvá to asi 8-10 minút.
- Pridáme cesnak aj červenú papriku a varíme ďalšie 3 – 4 minúty, kým nezmäkne a nezavonia.
- Opečené plátky nakrájame na kocky veľkosti 2 x 2 cm a preložíme do misky. Premiešame s múkou.
- Hovädzie mäso dáme do hrnca a zmiešame s ostatnými surovinami, aby sa všetko spojilo.
- Prilejeme červené víno a varíme, kým sa nezredukuje.
- Potom pridáme hovädzí vývar, papriku, hnedý cukor, bobkový list, paradajkový pretlak a drvené paradajky.
- Znížime teplotu na mierny stupeň a prikryté varíme 2 a 1/2 – 3 hodiny, alebo kým hovädzie mäso nezmäkne a omáčka nie je zredukovaná na hustejšiu šťavu.
- Ochutíme korením a podľa potreby pridáme soľ a korenie.
- Posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame s vaječnými rezancami a kopčekom kyslej smotany.