Tak túto delikatesu jednoducho musíte vyskúšať! Korenená omáčka s prúžkami bravčového mäsa, paradajkami a paprikou servírovaná s ryžou vás nadchne.
Ingrediencie
- 800 g bravčovej plece bez kosti, nakrájané na podlhovasté kusy 1 cm x 3 a ½ cm
- 200 g údeného bravčového bôčika alebo slaniny (bez kože), nakrájanej na malé kocky, asi 1 cm
- 350 g dlhozrnnej ryže, opláchnuté
- 2 stredné cibule, olúpané a nasekané
- 1 lyžička soli (viac podľa chuti)
- 1 lyžička maďarskej sladkej papriky
- 3 štipky mletého korenia
- 3 strúčiky cesnaku, olúpané a nasekané
- 2 stredné paradajky, olúpané a nakrájané na veľmi malé kúsky (alebo rozmixované na hladkú pastu pomocou ponorného mixéra)
- 1 maďarská žltá paprika, zbavená jadrovníka a nakrájaná na veľmi malé kúsky (alebo rozmixovaná na hladkú pastu pomocou ponorného mixéra)
- 1 zväzok čerstvej petržlenovej vňate, nasekané
- 250 g kyslej smotany
- 1 lyžica hladkej múky
Postup
- Pridajte kúsky bravčového bôčika alebo slaniny do veľkého hrnca a nechajte opekať na strednom plameni, kým mäso nebude zlatohnedé a chrumkavé, asi 8-10 minút.
- Až budete pripravení, odoberte kúsky bôčika alebo slaniny dierovanou lyžicou a dajte bokom do malej misky.
- Prepálený tuk uchovávajte na panvici.
- Do hrnca pridajte nakrájanú cibuľu a na rozpálenom tuku ju restujte, kým nezosklovatí, asi 6-8 minút.
- Pridajte bravčové mäso a opekajte, kým nie je ľahko opečené, asi 4-5 minút.
- Znížte plameň na stredne nízky a vmiešajte papriku, lisovaný cesnak, malé kúsky paradajok a žltej papriky, soľ a čerstvo mleté korenie.
- Pridajte ½ šálky vody, položte na hrniec pokrievku a nechajte variť, kým bravčové mäso nezmäkne, asi 1 hodinu a 15 minút.
- Zatiaľ čo sa mäso varí, pripravte si ryžu.
- Ryžu prepláchnite v studenej tečúcej vode a potom dobre sceďte.
- Pridajte ryžu do malého hrnca a zalejte 2 a ½ šálky studenej osolenej vody.
- Priklopte pokrievkou a priveďte vodu do varu, potom stiahnite plameň na veľmi nízku teplotu a pokračujte vo varení asi 15 minút, kým ryža nie je mäkká, ale nie kašovitá.
- Potom vypnite sporák, odoberte pokrievku a nechajte ryžu 15 minút vychladnúť.
- Dokončite omáčku.
- V strednej mise zmiešajte kyslú smotanu a múku.
- Vypnite sporák a do hrnca s omáčkou pridajte zmes kyslej smotany a dobre premiešajte.
- Ohrejte na stredne vysokej teplote a nechajte omáčku zhustnúť do krémovej konzistencie pri miernom vare 1–2 minúty.
- Ochuťte omáčku soľou a korením av prípade potreby pridajte ďalšiu.
- Tokáň a ryžu naservírujte vedľa seba na tanier a ozdobte chrumkavými kúskami bravčového bôčika a nasekanou petržlenovou vňaťou.