Maková bábovka

Maková bábovka

Jednoduchý makovec s príchuťou citróna rozpohybuje vaše chuťové poháriky a poteší aj vašich blízkych a priatelia. Je to ideálny múčnik ku káve či popoludňajšiemu čaju.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 3 hrnčeky polohrubej múky
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky jemnej morskej soli
  • 1/4 hrnčeka maku
  • 1 hrnček cmaru
  • Jemne strúhaná kôra z 3 chemicky neošetrených citrónov
  • 2 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 1 hrnček zmäknutého masla
  • 1 a 1/4 hrnčeka kryštálového cukru
  • 3 vajcia veľkosti L

Na sirup:

  • 1/4 hrnčeka vody
  • 1/4 hrnčeka cukru krupica
  • 1 a 1/2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy

Na glazúru:

  • 1 hrnček práškového cukru
  • 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 175 stupňov a formu na pečenie vystriekame kuchynským sprejom. Posypeme práškovým cukrom, aby bola pokrytá celá plocha.
  • V miske zmiešame múku, mak, jedlú sódu i soľ a odložíme na stranu.
  • Do inej misky dáme cmar, citrónovú kôru aj šťavu a tiež postavíme bokom.
  • Pripravíme si nádobu z kuchynského robota a vhodíme do nej maslo s cukrom. Nasadíme na základňu a pomocou pádla šľaháme na strednú rýchlosť po dobu cca 4 – 5 minút, aby bola zmes pekne napenená.
  • Po jednom zašľaháme vajcia a zoškrabeme zvyšky cesta zo stien nádoby. Prepneme na nízku rýchlosť a po častiach prisypávame zmes múky a striedame so zmesou z cmaru.
  • Akonáhle máme všetko spracované, odlepíme gumovou špachtľou kúsky cesta od stien nádoby a znova zamiešame.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 65 – 75 minút dozlatista. Vyberieme z rúry a odložíme na mriežku zhruba na 30 minút.
  • Medzitým dáme do hrnca vozu, prisypeme cukor a privedieme do varu. Potom odstavíme a vmiešame citrónovú šťavu.
  • Na pracovnú plochu dáme veľký plech, postavíme naň mriežku, vyklopíme na nej buchtu a veľmi pomaly prelejeme hotovým sirupom, aby sa vsiakol.
  • Nakoniec zmiešame práškový cukor s citrónovou šťavou, aby vznikla hladká hustá zmes, a tou potom ozdobíme múčnikom. Počkáme cca 30 minút, kým poleva zatuhne.
Skvelá buchta plná maku.
Zdroj: https://www.onceuponachef.com/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.