Jednoduchý makovec s príchuťou citróna rozpohybuje vaše chuťové poháriky a poteší aj vašich blízkych a priatelia. Je to ideálny múčnik ku káve či popoludňajšiemu čaju.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 3 hrnčeky polohrubej múky
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky jemnej morskej soli
- 1/4 hrnčeka maku
- 1 hrnček cmaru
- Jemne strúhaná kôra z 3 chemicky neošetrených citrónov
- 2 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 1 hrnček zmäknutého masla
- 1 a 1/4 hrnčeka kryštálového cukru
- 3 vajcia veľkosti L
Na sirup:
- 1/4 hrnčeka vody
- 1/4 hrnčeka cukru krupica
- 1 a 1/2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
Na glazúru:
- 1 hrnček práškového cukru
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 175 stupňov a formu na pečenie vystriekame kuchynským sprejom. Posypeme práškovým cukrom, aby bola pokrytá celá plocha.
- V miske zmiešame múku, mak, jedlú sódu i soľ a odložíme na stranu.
- Do inej misky dáme cmar, citrónovú kôru aj šťavu a tiež postavíme bokom.
- Pripravíme si nádobu z kuchynského robota a vhodíme do nej maslo s cukrom. Nasadíme na základňu a pomocou pádla šľaháme na strednú rýchlosť po dobu cca 4 – 5 minút, aby bola zmes pekne napenená.
- Po jednom zašľaháme vajcia a zoškrabeme zvyšky cesta zo stien nádoby. Prepneme na nízku rýchlosť a po častiach prisypávame zmes múky a striedame so zmesou z cmaru.
- Akonáhle máme všetko spracované, odlepíme gumovou špachtľou kúsky cesta od stien nádoby a znova zamiešame.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 65 – 75 minút dozlatista. Vyberieme z rúry a odložíme na mriežku zhruba na 30 minút.
- Medzitým dáme do hrnca vozu, prisypeme cukor a privedieme do varu. Potom odstavíme a vmiešame citrónovú šťavu.
- Na pracovnú plochu dáme veľký plech, postavíme naň mriežku, vyklopíme na nej buchtu a veľmi pomaly prelejeme hotovým sirupom, aby sa vsiakol.
- Nakoniec zmiešame práškový cukor s citrónovou šťavou, aby vznikla hladká hustá zmes, a tou potom ozdobíme múčnikom. Počkáme cca 30 minút, kým poleva zatuhne.