Maková bábovka s citrónovou polevou

Maková bábovka s citrónovou polevou

Úžasná elegantná bábovka, ktorá je božsky vláčna a má veľa živej chuti z čerstvej citrónovej kôry. Je ozdobená sladkou citrónovou polevou, čo konečný výsledok ešte zlepšuje. Ideálne pre každú príležitosť!

Čo budete potrebovať

Na bábovku:

  • 3 šálky hladkej múky
  • 1 lyžica prášku do pečiva
  • ½ lyžičky soli
  • 3 lyžice maku
  • 2 šálky kryštálového cukru
  • ½ šálky citrónovej kôry
  • 1 šálka masla izbovej teploty
  • 1 šálka cmaru
  • 4 veľké vajcia

Na polevu:

  • 1 šálka práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 3 lyžice citrónovej šťavy, čerstvo vylisované
  • 1 až 2 lyžice mlieka (alebo toľko, koľko je potrebné)

Postup

  • Predhrejte rúru na 175 °C.
  • Formu na bábovku s objemom 2,84 litra výdatne postriekajte olejom v spreji a dajte bokom.
  • Vo veľkej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a mak.
  • Dajte bokom.
  • Do misy vášho mixéra pridajte cukor a citrónovú kôru.
  • Pomocou šľahacieho nástavca šľahajte cukor s kôrou niekoľko minút, kým sa dobre nespojí.
  • Pridajte maslo a šľahajte, kým nie je zmes svetlá a nadýchaná, asi 4 minúty.
  • Ďalej pridajte cmar a vajcia a dobre mixujte asi 2 až 3 minúty, kým nebude zmes hladká.
  • Pridajte polovicu múčnej zmesi do mixéra a mixujte, kým sa všetko dobre nespojí.
  • Potom pridajte zvyšnú múku a pokračujte v miešaní, kým sa všetko dobre nespojí.
  • Nalejte cesto do pripravenej formy.
  • Pečte 55 až 65 minút alebo kým špáradlo zapichnuté doprostred formy nevyjde čisté.
  • Zatiaľ čo sa bábovka pečie, pripravte si citrónovú polevu vyšľahaním práškového cukru spolu s citrónovou šťavou a vanilkovým extraktom.
  • Poleva musí byť celkom tekutá, takže podľa potreby pridávajte po lyžiciach mlieko, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.
  • Vyberte bábovku z rúry a nechajte ju 10 minút odležať vo forme.
  • Ak je to nutné, prejdite nožom po stranách bábovky a potom bábovku preklopte na tortový podnos.
  • Bábovku nechajte asi 10 až 20 minút trochu vychladnúť.
  • Bábovku pokvapkajte citrónovou polevou, nakrájajte na plátky a podávajte.
Bábovka z maku a citróna na tanieri.
www.jocooks.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.