Tento lahodný recept na bábovku s makom a nádychom citróna a kyslej smotany prinesie do vašej kuchyne kus jari. Sladká, citrónová a vláčna bábovka sa ľahko pripravuje z niekoľkých ingrediencií a chutí úžasne.
Čo budeme potrebovať
- 360 g hladkej múky
- 3 lyžičky prášku do pečiva
- 3/4 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky soli
- 3 lyžice maku
- 80 g masla
- 200 g kryštálového cukru
- 2 1/2 lyžičky citrónovej kôry
- 70 ml čerstvej citrónovej šťavy
- 4 veľké vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 100 ml rastlinného oleja
- 1 téglik kyslej smotany (môže nahradiť obyčajným gréckym jogurtom)
Na polevu
- 3 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 200 g práškového cukru
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Vymažte formu na bábovku.
- V stredne veľkej mise prešľahajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, soľ a mak.
- Vyšľahajte maslo a cukor.
- Pridajte vajcia.
- Zmiešajte citrónovú kôru, vanilku, citrónovú šťavu a rastlinný olej, kým sa dôkladne nespoja.
- Do citrónovej zmesi striedavo pridávajte múku a kyslú smotanu. Cesto bude pomerne husté.
- Cesto nalejte do pripravenej formy. Pečte 40-50 minút.
- Vyberte z rúry a nechajte 10 minút chladnúť vo forme.
- Potom vyberte z formy a ochlaďte. Akonáhle je maková bábovka teplá na dotyk, zľahka ju prikryte igelitom a nechajte úplne vychladnúť. (Tento malý trik pomáha udržať bábovku vláčnu!)
- Po vychladnutí polejte citrónovou polevou. Všetky ingrediencie spolu vyšľahajte. Konzistencia by mala byť tekutá, ale hustá, skoro ako sirup.