Maková bábovka s kyslou smotanou

Maková bábovka s kyslou smotanou

Tento lahodný recept na bábovku s makom a nádychom citróna a kyslej smotany prinesie do vašej kuchyne kus jari. Sladká, citrónová a vláčna bábovka sa ľahko pripravuje z niekoľkých ingrediencií a chutí úžasne.

Čo budeme potrebovať

  • 360 g hladkej múky
  • 3 lyžičky prášku do pečiva
  • 3/4 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 3 lyžice maku
  • 80 g masla
  • 200 g kryštálového cukru
  • 2 1/2 lyžičky citrónovej kôry
  • 70 ml čerstvej citrónovej šťavy
  • 4 veľké vajcia
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 100 ml rastlinného oleja
  • 1 téglik kyslej smotany (môže nahradiť obyčajným gréckym jogurtom)

Na polevu

  • 3 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 200 g práškového cukru

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Vymažte formu na bábovku.
  • V stredne veľkej mise prešľahajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, soľ a mak.
  • Vyšľahajte maslo a cukor.
  • Pridajte vajcia.
  • Zmiešajte citrónovú kôru, vanilku, citrónovú šťavu a rastlinný olej, kým sa dôkladne nespoja.
  • Do citrónovej zmesi striedavo pridávajte múku a kyslú smotanu. Cesto bude pomerne husté.
  • Cesto nalejte do pripravenej formy. Pečte 40-50 minút.
  • Vyberte z rúry a nechajte 10 minút chladnúť vo forme.
  • Potom vyberte z formy a ochlaďte. Akonáhle je maková bábovka teplá na dotyk, zľahka ju prikryte igelitom a nechajte úplne vychladnúť. (Tento malý trik pomáha udržať bábovku vláčnu!)
  • Po vychladnutí polejte citrónovou polevou. Všetky ingrediencie spolu vyšľahajte. Konzistencia by mala byť tekutá, ale hustá, skoro ako sirup.
Nádherne nadýchaná a vláčna bábovka preliata hustou polevou z citróna.
Zdroj: buttermilkbysam.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.