Ľahká, citrónová buchta plná chrumkavého maku, je úplne luxusná! S čerstvým citrónovým tvarohom sa jedná o skutočnú pochúťku, ktorú musíte vyskúšať.
Ingrediencie
- 1 a 3/4 šálky hladkej múky
- 2 lyžice maku
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/4 čajovej lyžičky jedlej sódy
- 1 šálka plnotučného gréckeho jogurtu
- 3/4 šálky kryštálového cukru
- 1/2 šálky rastlinného oleja
- 1/2 šálky citrónového tvarohu (pozri nižšie)
- 2 veľké vajcia
- kôra z 1 citróna
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Na citrónovú polevu:
- 1/4 šálky kryštálového cukru
- 1/4 šálky čerstvej citrónovej šťavy
Na citrónový tvaroh:
- žĺtky zo 4 vajec
- 1/2 šálky cukru
- 1/3 šálky čerstvej citrónovej šťavy
- kôra z 3 citrónov
- 6 lyžíc masla, izbovej teploty
Postup
- Najprv si pripravte citrónový tvaroh.
- Pripravte si vodný kúpeľ.
- Do horného hrnca dajte vaječné žĺtky, cukor, citrónovú šťavu a citrónovú kôru a vyšľahajte do hladka.
- Pokračujte v šľahaní asi 10 minút, alebo kým zmes nezhustne.
- Odstráňte z tepla a vmiešajte maslo po 1 lyžici, kým sa dobre nespoja.
- Pred použitím nechajte vychladnúť a potom vložte aspoň na 2 hodiny do chladničky.
- Predhrejte rúru na 175°C a nastriekajte boky formy s rozmermi 23 x 13 cm nepriľnavým sprejom na varenie a potom vyložte sprejom na pečenie.
- V strednej miske rozšľahajte múku, mak, prášok do pečiva, sódu a soľ.
- Dajte bokom.
- V samostatnej veľkej miske zmiešajte jogurt, cukor, vajcia, citrónovú kôru, vanilku, olej a citrónový tvaroh.
- Nasypte suché prísady do mokrej zmesi a miešajte, kým sa všetko krásne nespojí.
- Nalejte cesto do pripravenej formy a pečte 50 minút, alebo pokiaľ nie je stred prepečený.
- Medzitým si pripravte polevu zmiešaním cukru a citrónovej šťavy v malom hrnci.
- Priveďte do varu a varte, kým sa cukor nerozpustí, asi 2 minúty.
- Keď je buchta upečená, nechajte ju asi 15 minút vychladnúť a potom ju prevráťte.
- Otočte buchtu pravou stranou nahor a drevenou špajľou prepichajte otvory po celej buchte.
- Nalejte polevu na vrch a nechajte ju vsiaknuť.
- Pred nakrájaním nechajte asi 20 minút sedieť.