Maková buchta s citrónom a tvarohom

Maková buchta s citrónom a tvarohom

Ľahká, citrónová buchta plná chrumkavého maku, je úplne luxusná! S čerstvým citrónovým tvarohom sa jedná o skutočnú pochúťku, ktorú musíte vyskúšať.

Ingrediencie

  • 1 a 3/4 šálky hladkej múky
  • 2 lyžice maku
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1/2 čajovej lyžičky soli
  • 1/4 čajovej lyžičky jedlej sódy
  • 1 šálka plnotučného gréckeho jogurtu
  • 3/4 šálky kryštálového cukru
  • 1/2 šálky rastlinného oleja
  • 1/2 šálky citrónového tvarohu (pozri nižšie)
  • 2 veľké vajcia
  • kôra z 1 citróna
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Na citrónovú polevu:

  • 1/4 šálky kryštálového cukru
  • 1/4 šálky čerstvej citrónovej šťavy

Na citrónový tvaroh:

  • žĺtky zo 4 vajec
  • 1/2 šálky cukru
  • 1/3 šálky čerstvej citrónovej šťavy
  • kôra z 3 citrónov
  • 6 lyžíc masla, izbovej teploty

Postup

  1. Najprv si pripravte citrónový tvaroh.
  2. Pripravte si vodný kúpeľ.
  3. Do horného hrnca dajte vaječné žĺtky, cukor, citrónovú šťavu a citrónovú kôru a vyšľahajte do hladka.
  4. Pokračujte v šľahaní asi 10 minút, alebo kým zmes nezhustne.
  5. Odstráňte z tepla a vmiešajte maslo po 1 lyžici, kým sa dobre nespoja.
  6. Pred použitím nechajte vychladnúť a potom vložte aspoň na 2 hodiny do chladničky.
  7. Predhrejte rúru na 175°C a nastriekajte boky formy s rozmermi 23 x 13 cm nepriľnavým sprejom na varenie a potom vyložte sprejom na pečenie.
  8. V strednej miske rozšľahajte múku, mak, prášok do pečiva, sódu a soľ.
  9. Dajte bokom.
  10. V samostatnej veľkej miske zmiešajte jogurt, cukor, vajcia, citrónovú kôru, vanilku, olej a citrónový tvaroh.
  11. Nasypte suché prísady do mokrej zmesi a miešajte, kým sa všetko krásne nespojí.
  12. Nalejte cesto do pripravenej formy a pečte 50 minút, alebo pokiaľ nie je stred prepečený.
  13. Medzitým si pripravte polevu zmiešaním cukru a citrónovej šťavy v malom hrnci.
  14. Priveďte do varu a varte, kým sa cukor nerozpustí, asi 2 minúty.
  15. Keď je buchta upečená, nechajte ju asi 15 minút vychladnúť a potom ju prevráťte.
  16. Otočte buchtu pravou stranou nahor a drevenou špajľou prepichajte otvory po celej buchte.
  17. Nalejte polevu na vrch a nechajte ju vsiaknuť.
  18. Pred nakrájaním nechajte asi 20 minút sedieť.
Citrónová buchta s makom a domácim citrónovým tvarohom na doske.
www.thefeedfeed.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.