Maková buchta s krémom z mascarpone

Maková buchta s krémom z mascarpone

Tento múčnik má luxusnú chuť i textúru a určite si ho obľúbite. Kombinácia cesta z maku a vanilky a lahodného krému z mascarpone je jednoducho nezabudnuteľná!

Ingrediencie

Na cesto:

  • 1 vanilkový struk
  • 2/3 šálky mlieka
  • 2/3 šálky maku
  • 1 a 2/3 šálky tortovej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • 170 g masla izbovej teploty
  • 1 šálka cukru
  • 4 bielky izbovej teploty
  • štipka soli
  • 1/4 šálky cukru

Na krém:

  • 230 g mascarpone
  • 3 – 4 lyžičky práškového cukru podľa chuti
  • 1/3 šálky smotany na šľahanie deluxe
  • kvapka vanilkového extraktu

Postup

  1. Na krém jemne ušľaháme mascarpone a cukor, kým sa nespoja.
  2. Pridáme smotanu a vanilku a miešame, kým nebude zmes hladká a trochu zhustnutá.
  3. Pozor, nepremixujeme, alebo sa mascarpone začne rozpadať.
  4. Necháme v chladničke, kým nebudeme pripravení na použitie.
  5. Na cesto pozdĺžne rozkrojíme vanilkový struk.
  6. Zvaríme mlieko s vanilkovým luskom.
  7. Mak dáme do misky a zalejeme mliekom povareným s vanilkovým strukom.
  8. Ochlaíme na izbovú teplotu.
  9. Do mliečnej zmesi naškrabeme vanilkový struk.
  10. Predhrejeme rúru na 160 stupňov Celzia.
  11. Pripravíme si 23 cm guľatú tortovú formu, vymastíme ju maslom, vysypeme múkou a dáme na ňu papier na pečenie.
  12. Tortovú múku, prášok do pečiva a soľ preosejeme do misy.
  13. Šľaháme maslo, kým nebude svetlé a nadýchané, asi 2 minúty.
  14. Postupne pridávame 1 šálku cukru a pokračujeme v šľahaní, kým nebude zmes veľmi svetlá a krémová, asi 5 minút.
  15. Pridávame po jednej tretine múčnu zmes, striedavo s polovicou mliečno-makovej zmesi a zakončíme múčnou zmesou.
  16. Zastavíme mixér tesne pred dôkladným rozmixovaním a jemne dokončíme miešanie ručne pomocou gumovej stierky.
  17. Bielky a štipku soli ušľaháme na strednú rýchlosť, aby sa vytvorili mäkké špičky.
  18. Pokračujeme v šľahaní a pridávame 1/4 šálky cukru, len po troškách.
  19. Zvýšime rýchlosť na vysokú tesne pred pridaním posledných pár lyžičiek cukru.
  20. Šľaháme, kým sa nám nevytvoria špičky, ktoré sú tuhé a lesklé, asi 1 minútu.
  21. Tretinu vyšľahaných bielkov zamiešame do cesta.
  22. Pokračujeme v opatrnom pridávaní zvyšných bielkov a jemne premiešame.
  23. Cesto zotrieme do pripravenej formy a pečieme asi 50 – 55 minút, alebo pokiaľ špajľa zasunutá do stredu nevyjde čistá.
  24. Necháme 10 minút chladiť na mriežke.
  25. Obrátime buchtu z formy a necháme úplne vychladnúť na mriežke.
  26. Ozdobíme krémom a servírujeme.
Kus torty z maku, potretý trochou mascarpone krému.
www.pastrystudio.blogspot.com

Máme pre vás aj ďalšie recepty na závin s makom na 5 spôsobov. Je to perfektná sladká bodka ku káve.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.