Kto by si občas rád nedal nejakú dobrú kysnutú buchtu, ktorá sa bude rozplývať na jazyku a skvele doplní kávičku po výdatnom obede. Pokiaľ fandíte maku, rozhodne vyskúšajte tento jednoduchý recept na chutnú makovú náplň vhodnú práve do kysnutého pečiva.
Ingrediencie:
- 3/4 hrnčeka smotany na šľahanie (ideálne 33 %)
- 1 hrnček mletého maku
- 1/2 hrnčeka cukru múčka (môže byť aj viac podľa chuti)
- Štipka soli
- 1 vajce
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 1/4 hrnčeka mletého kokosu
Postup:
- Na platňu si pripravíme hrniec strednej veľkosti a vlejeme doň smotanu.
- Privedieme ju na miernom ohni do varu a za stáleho miešania postupne pridáme mak, cukor aj štipku soli.
- Znížime trochu teplotu a necháme pomaly variť.
- Medzitým si v malej miske rozšľaháme vajcia, pridáme trochu smotanovej zmesi a dôkladne vyšľaháme.
- Takto postupujeme ešte s tromi lyžicami, ktoré vždy poriadne zašľaháme.
- Hotovú vaječnú zmes prilejeme do smotany s makom a necháme zhruba 3 – 4 minúty povariť.
- Potom odstavte a prisypte vanilkový cukor. Starostlivo premiešajte.
- Nakoniec ešte prisypte kokos a miešajte, pokiaľ nie je zmes hladká.
- Chvíľu počkajte, kým zmes vychladne a uložte ju do chladničky, kým nebudete plniť cesto.
- Hotová náplň vydrží v chladničke 2 – 3 dni.