Hrozienka majú svoju špecifickú a úplne nezameniteľnú chuť. Vo väčšine prípadov ich máme spojené s pečením vianočky, ale sú skvelé aj do rôznych plniek. Taká jablková štrúdľa by bez hrozienok rozhodne nebola to pravé orechové. Práve vďaka tejto zaujímavej ingrediencii, ktorou hrozienka jednoznačne sú, sme zvolili túto náplň plnú lahodného maku a obľúbených vlašských orechov.
Ingrediencie:
- 1 – 2 polievkové lyžice medu
- 1 vaječný bielok
- 4 polievkové lyžice čerstvého masla
- 8 lyžíc hrozienok
- 100 g práškového cukru
- 100 g mletých vlašských orechov
- 250 g mletého maku
Postup:
- Prepláchnite hrozienka pod tečúcou vodou a dajte ich do misky.
- Prelejte ich vriacou vodou a nechajte 10 – 15 minút odstáť.
- Potom vodu zlejte a hrozienka zatiaľ odložte.
- Mletý mak dajte do misky, tiež ho zalejte vriacou vodou a nechajte tak 40 minút odstáť.
- Zlejte vodu a zopakujte postup znova.
- Po druhom odstátí mak sceďte, nechajte chvíľu odkvapkať a dajte do inej misky.
- Prisypte práškový cukor a premiešajte.
- Odložte zatiaľ mak bokom a pripravte si panvicu.
- Dajte do nej maslo s medom a nechajte rozpustiť.
- Pridajte mak, premiešajte a nechajte prehriať.
- Medzitým si nasekajte vlašské orechy a spolu s hrozienkami ich vhoďte k maku.
- Vaječný bielok vyšľahajte dotuha a pridajte k ostatným surovinám na panvici.
- Dôkladne premiešajte a potom odstavte.
- Takto pripravená náplň je ihneď pripravená na použitie.