Mak spoločne s tvarohom je asi najobľúbenejšia kombinácia na náplň do buchiet. Babičkino kysnuté cesto av ňom táto náplň, vyvoláva spomienky na prázdniny na dedine.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 250 ml mlieka
- 20 g droždia
- 600 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 120 g cukru krupica
- 100 g masla
- Štipka soli
Na makovú náplň
- 150 g mletého maku
- 250 ml mlieka
- 60 g cukru krupica
- Lyžička škorice
- 50 g ríbezľovej marmelády
- Lyžica šťavy z citróna
Na tvarohovú náplň
- 250 g tučného tvarohu
- Vajcia
- Hrozienka namočené v rume
- 50 g práškového cukru
- Vanilkový cukor
Postup
- Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a zasypeme trochou múky
- Na 10 minút odložíme na teplé miesto a necháme vzísť kvások
- Do veľkej misy nasypeme múku, pridáme vajcia, cukor a premiešame
- Keď sa ingrediencie spoja, pridáme maslo a soľ
- Hotový kvások do zmesi vylejeme a spracujeme lepivé cesto
- Ak cesto lepí príliš, pridáme rúru múky
- Hotové cesto prikryjeme a necháme kysnúť, aspoň hodinu
- Medzitým si pripravíme náplň
- Do hrnca dáme mak, mlieko a cukor
- Zmes v hrnci začneme pomaly zahrievať na strednú teplotu a miešame
- Varíme približne po dobu 10 minút
- Mak sa musí poriadne prevariť, aby nebola náplň suchá
- Keď je maková zmes uvarená, zložíme hrniec z tepla a pridáme zvyšné prísady
- Premiešame a necháme vychladnúť
- Na dúhu náplň zmiešame hrozienka s tvarohom, cukrami a vajcom a premiešame
- Keď je cesto vykysnuté, znovu ho na prehniteme a začneme z neho ukrajovať kúsky cesta
- Tie vytvarujeme do placky
- Doprostred každej placky dáme trochu tvarohovej náplne a trochu makovej náplne
- Placky zabalíme, tak aby náplň nemohla vytiecť, a dáme do vymasteného pekáča
- Keď je pekáč naplnený necháme ho asi 30 minút odstáť, aby buchty znovu nakysli.
- Buchty potom potrieme rozšľahaným vajcom a dáme do rúry
- V rúre pečieme na 180 stupňov asi 30 minút
- Upečené buchty potrieme zmesou rozpusteného masla a zvyšného rumu z hrozienok
- Podávame studené a posypané cukrom