Makovec s citrónovou polevou

Makovec s citrónovou polevou

Tento jednoduchý recept na český makovec s citrónovou polevou si zamilujete. Pripravte si s nami tento lahodný staromódny dezert úplne od nuly.

Ingrediencie

Na cesto:

  • šálka (130 g) mletého maku
  • 1 šálka (200 g) kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • ⅓ šálky rastlinného oleja
  • 1 a ⅔ šálok (215 g) hladkej múky
  • 1 polievková lyžica (13 g) prášku do pečiva
  • 1 a ⅓ šálky (320 ml) mlieka
  • maslo a preosiata strúhanka (na vymastenie a poprášenie plechu)

Na citrónovú polevu:

  • 1 a ½ šálky (180 g práškového cukru) (presiateho)
  • 4 lyžičky (60 ml) citrónovej šťavy

Postup

  1. Pred začiatkom pečenia vymastite a vysyplte plech.
  2. Predhrejte rúru na 170 °C.
  3. Do veľkej misky kuchynského robota pridajte vajcia, rastlinný olej a kryštálový cukor.
  4. Mixujte po dobu 3 minút.
  5. V samostatnej miske rozšľahajte múku, mak a prášok do pečiva.
  6. Pridajte ich do rozmixovanej zmesi.
  7. Pridajte mlieko a všetko premiešajte pomocou mixéra nastaveného na nízku rýchlosť, kým nevznikne polotekuté cesto.
  8. Nalejte a rovnomerne rozložte cesto na pripravený plech.
  9. Pečte 30 minút.
  10. Ak chcete otestovať, či je makovec hotový, vložte do jeho stredu špáradlo.
  11. Párátko musí vyjsť čisté, alebo s niekoľkými prilepenými omrvinkami.
  12. Upečený makovec odložte bokom.
  13. Medzitým si pripravte hladkú citrónovú polevu.
  14. Zmiešajte preosiaty práškový cukor s čerstvo lisovanou citrónovou šťavou.
  15. Pokvapkajte makovec citrónovou polevou a rozotrite ju lyžicou.
  16. Buchtu nechajte na plechu úplne vychladnúť.
  17. Nakrájajte a podávajte ako dezert alebo dobrotu ku káve.
Koláč z maku nakrájaný na tanieriku a zaliaty citrónovou polevou.
www.cooklikeczechs.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.