Tento jednoduchý recept na český makovec s citrónovou polevou si zamilujete. Pripravte si s nami tento lahodný staromódny dezert úplne od nuly.
Ingrediencie
Na cesto:
- šálka (130 g) mletého maku
- 1 šálka (200 g) kryštálového cukru
- 1 vajce
- ⅓ šálky rastlinného oleja
- 1 a ⅔ šálok (215 g) hladkej múky
- 1 polievková lyžica (13 g) prášku do pečiva
- 1 a ⅓ šálky (320 ml) mlieka
- maslo a preosiata strúhanka (na vymastenie a poprášenie plechu)
Na citrónovú polevu:
- 1 a ½ šálky (180 g práškového cukru) (presiateho)
- 4 lyžičky (60 ml) citrónovej šťavy
Postup
- Pred začiatkom pečenia vymastite a vysyplte plech.
- Predhrejte rúru na 170 °C.
- Do veľkej misky kuchynského robota pridajte vajcia, rastlinný olej a kryštálový cukor.
- Mixujte po dobu 3 minút.
- V samostatnej miske rozšľahajte múku, mak a prášok do pečiva.
- Pridajte ich do rozmixovanej zmesi.
- Pridajte mlieko a všetko premiešajte pomocou mixéra nastaveného na nízku rýchlosť, kým nevznikne polotekuté cesto.
- Nalejte a rovnomerne rozložte cesto na pripravený plech.
- Pečte 30 minút.
- Ak chcete otestovať, či je makovec hotový, vložte do jeho stredu špáradlo.
- Párátko musí vyjsť čisté, alebo s niekoľkými prilepenými omrvinkami.
- Upečený makovec odložte bokom.
- Medzitým si pripravte hladkú citrónovú polevu.
- Zmiešajte preosiaty práškový cukor s čerstvo lisovanou citrónovou šťavou.
- Pokvapkajte makovec citrónovou polevou a rozotrite ju lyžicou.
- Buchtu nechajte na plechu úplne vychladnúť.
- Nakrájajte a podávajte ako dezert alebo dobrotu ku káve.