Pripravujete lahodný múčnik pre hostí a radi by ste využili zaujímavé recepty na makové náplne?
Zdá sa vám už vaša varianta trochu nudná a ničím nemôže prekvapiť?
Chcete trošku oživiť svoje slávnostné menu a urobiť vhodnú náplň?
Vyskúšajte niektorý z našich receptov a uvidíte, že sa k vám budú všetci radi vracať pre prídavok.
Naše recepty
Niečo málo o maku
Mak siaty je jednoročná, ktorá môže dosiahnuť až dvojmetrovú výšku. V zrelom stave sú vyzbrojené veľkými plodmi, ktorým sa hovorí makovica. V nich sú obsiahnuté semená tmavej modrošedej farby. Tie sa využívajú vo farmaceutickom i potravinárskom odvetví. Vzhľadom k obsiahnutým látkam sa môže mak pestovať len vo vybraných krajinách.
Pokiaľ ide o nutričné zloženie, tak semená maku obsahujú veľké množstvo takzvaných hodných tukov a to takmer 60%. Ide najmä o zdraviu prospešné mastné kyseliny linolovej či stearovej. Sú tiež bohatým zdrojom vitamínov skupiny B, vitamínu E a C.
Nechýbajú ani minerály v podobe horčíka, železa, draslíka, mangánu, zinku, sodíka, medi, fosforu av neposlednom rade obsahuje aj vápnik. Makové semená ho obsahujú dokonca dvanásťkrát viac, než je tomu u kravského mlieka.
Mak funguje ako účinná prevencia pre pevné kosti a zdravé zuby. Vďaka vitamínu E je to prospešný antioxidant bojujúci proti predčasnému starnutiu. Dokonca zvládne eliminovať nespavosť a deprecie, navyše zlepšuje pamäť, posilňuje vlasy, nechty aj pleť, znižuje krvný tlak a pomáha v boji proti prekyslenému organizmu.
V kuchyni je mak úplne dokonalou ingredienciou, ktorá nájde uplatnenie takmer všade. Hodí sa nielen do pečenia, ale aj ako základ do rôznych kaší, koktailov a smoothie. Makové náplne majú všestranné využitie.