Klasický český múčnik, ktorý má svoju charakteristickú a úplne nezameniteľnú chuť. Rýchla príprava ide ruka v ruke s jednoduchosťou.
Ingrediencie:
Cesto:
- 130 g mletého maku
- 200 g kryštálového cukru
- 1 vajce
- 1/3 hrnčeka rastlinného oleja
- 215 g hladkej múky
- 1 vrecúško kypriaceho prášku do pečiva
- 320 ml mlieka
Na polevu:
- 180 g práškového cukru
- 60 ml citrónovej šťavy
Postup:
- Formu vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Rúru si predhrejeme na 170 stupňov.
- Vajcia rozklepneme do veľkej misy, pridáme rastlinný olej, kryštálový cukor a dôkladne našľaháme pomocou ručného mixéra po dobu 3 – 4 minút.
- Do inej misy preosejeme múku s kypriacim práškom do pečiva a makom. Potom ich primiešame do rozšľahaných vajec.
- Prilejeme mlieko a mixérom pri nízkych otáčkach premiešame, aby vzniklo hladké cesto.
- Prelejeme do formy a vložíme do rúry na 30 minút. Upečený múčnik odložíme nabok a pripravíme si polevu.
- Práškový cukor preosejeme do misky, pridáme citrónovú šťavu a vidličkou miešame dohladka. Polejeme ešte horúci makovec a rozprestrieme po celej ploche.
- Potom už len stačí počkať, až buchta vychladne a môžeme nakrájať na kúsky a servírovať ku káve či čaju.