Makový koláč s citrónovou polevou

Makový koláč s citrónovou polevou

Citrónový koláč s makom a polevou z citrónov je mäkký, vláčny, jednoduchý na prípravu a nabitý čerstvou citrónovou príchuťou. Citrónovo maslový krém vás donúti olizovať špachtľu, misku, vrecko…

Čo budeme potrebovať

  • 170 g masla (zmäknutého)
  • 200 g krupicového cukru
  • 3 veľké vajcia
  • 250 g hladkej múky
  • 2,5 lyžičky prášku do pečiva
  • 2 lyžice maku
  • 1 lyžica citrónovej kôry
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 120 ml cmar

Na citrónovú krémovú polevu

  • 230 g masla
  • 115 g smotanového syra
  • 480 g práškového cukru
  • 3 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 ˚C.
  • Boky a dno dvoch tortových foriem vymažte maslom a dno každej formy vyložte krúžkovým papierom na pečenie.
  • Vo veľkej mixovacej nádobe, šľahačom 2 minúty pri vysokej rýchlosti šľaháme zmäknuté maslo a cukor.
  • Pridajte vajcia jedno po druhom a miešajte, kým sa nezapracujú.
  • V malej miske prešľahajte múku, 2 ½ lyžičky prášku do pečiva a 2 lyžice maku.
  • Pridajte polovicu múčnej zmesi a miešajte, kým sa nezapracuje.
  • Pridajte 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy, 1 polievkovú lyžicu citrónovej kôry a 1 polievkovú lyžicu vanilky, premiešajte, aby sa všetko spojilo.
  • S mixérom na nízku rýchlosť pridajte cmar a potom vmiešajte zvyšnú polovicu múčnej zmesi a miešajte, kým nezostanú žiadne hrudky.
  • Rozdeľte medzi 2 pripravené formy a rovnomerne rozotrite.
  • Pečte pri 180 ˚C po dobu 20-23 minút alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
  • Potom preneste na mriežku a ochlaďte na izbovú teplotu.
  • Na citrónovú polevu si vo veľkej mixovacej nádobe elektrickým ručným mixérom ušľahajte maslo na vysokú rýchlosť, pokiaľ nebude hladký a krémový.
  • Pridajte zmäknutý smotanový syr a šľahajte, kým nebude úplne hladký.
  • Pridajte práškový cukor, 3 lyžice citrónovej šťavy a 1 lyžičku vanilky a šľahajte na vysokú rýchlosť, kým nebude šľahaná a nadýchaná.
  • Po úplnom vychladnutí položte prvú časť torty na tácku a potrite vrch 1/3 krémovej polevy.
  • Položte druhú časť a potrite ju 1/3 polevy cez vrch a boky celého koláča.
  • Okraje koláča podľa chuti posypte makom.
  • Zostávajúce 1/3 polevy podľa potreby naneste na povrch a položte plátky čerstvého citróna na ozdobu.

Ku koláču je káva nutnosťou! Pozrite sa na našu obsiahlu recenziu o týchto kapsulových kávovaroch a pripravte si lahodnú kávu na mieru k tomuto citrónovému koláču! Chcete Latté alebo Americano?

Nakrojený lahodný koláč s citrónom a makovým cestom.
Zdroj: theviewfromgreatisland.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.