Citrónový koláč s makom a polevou z citrónov je mäkký, vláčny, jednoduchý na prípravu a nabitý čerstvou citrónovou príchuťou. Citrónovo maslový krém vás donúti olizovať špachtľu, misku, vrecko…
Čo budeme potrebovať
- 170 g masla (zmäknutého)
- 200 g krupicového cukru
- 3 veľké vajcia
- 250 g hladkej múky
- 2,5 lyžičky prášku do pečiva
- 2 lyžice maku
- 1 lyžica citrónovej kôry
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 120 ml cmar
Na citrónovú krémovú polevu
- 230 g masla
- 115 g smotanového syra
- 480 g práškového cukru
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Predhrejte rúru na 180 ˚C.
- Boky a dno dvoch tortových foriem vymažte maslom a dno každej formy vyložte krúžkovým papierom na pečenie.
- Vo veľkej mixovacej nádobe, šľahačom 2 minúty pri vysokej rýchlosti šľaháme zmäknuté maslo a cukor.
- Pridajte vajcia jedno po druhom a miešajte, kým sa nezapracujú.
- V malej miske prešľahajte múku, 2 ½ lyžičky prášku do pečiva a 2 lyžice maku.
- Pridajte polovicu múčnej zmesi a miešajte, kým sa nezapracuje.
- Pridajte 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy, 1 polievkovú lyžicu citrónovej kôry a 1 polievkovú lyžicu vanilky, premiešajte, aby sa všetko spojilo.
- S mixérom na nízku rýchlosť pridajte cmar a potom vmiešajte zvyšnú polovicu múčnej zmesi a miešajte, kým nezostanú žiadne hrudky.
- Rozdeľte medzi 2 pripravené formy a rovnomerne rozotrite.
- Pečte pri 180 ˚C po dobu 20-23 minút alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
- Potom preneste na mriežku a ochlaďte na izbovú teplotu.
- Na citrónovú polevu si vo veľkej mixovacej nádobe elektrickým ručným mixérom ušľahajte maslo na vysokú rýchlosť, pokiaľ nebude hladký a krémový.
- Pridajte zmäknutý smotanový syr a šľahajte, kým nebude úplne hladký.
- Pridajte práškový cukor, 3 lyžice citrónovej šťavy a 1 lyžičku vanilky a šľahajte na vysokú rýchlosť, kým nebude šľahaná a nadýchaná.
- Po úplnom vychladnutí položte prvú časť torty na tácku a potrite vrch 1/3 krémovej polevy.
- Položte druhú časť a potrite ju 1/3 polevy cez vrch a boky celého koláča.
- Okraje koláča podľa chuti posypte makom.
- Zostávajúce 1/3 polevy podľa potreby naneste na povrch a položte plátky čerstvého citróna na ozdobu.
Ku koláču je káva nutnosťou! Pozrite sa na našu obsiahlu recenziu o týchto kapsulových kávovaroch a pripravte si lahodnú kávu na mieru k tomuto citrónovému koláču! Chcete Latté alebo Americano?