Makový koláč so slivkami

Makový koláč so slivkami

Makový koláč so slivkami je ideálnou voľbou, pokiaľ si chcete užívať chladné dni s horúcim čajom a dobrou knihou.

Budete potrebovať:

Cesto:

  • 120 gramov ražnej múky
  • 1 polievková lyžica hnedého cukru
  • 1 čajová lyžička mletej škorice
  • malá štipka soli
  • 65 gramov masla
  • 1 polievková lyžica medu
  • 1 žĺtok

Náplň:

  • 200 mililitrov mlieka,
  • vanilkový struk
  • 2 polievkové lyžice medu
  • 2 polievkové lyžice hnedého cukru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 200 gramov maku
  • 1 bielok
  • 4–5 sliviek
  • 2 polievkové lyžice vanilkového cukru
  • 1 čajová lyžička škorice

Postup prípravy:

  • Najskôr zmiešajte všetky suché ingrediencie – múku, hnedý cukor, škoricu a soľ a premiešajte ich.
  • Do sypkej zmesi vložte na kocky nakrájané maslo a vymiešajte na drobivé cesto.
  • Pridajte med a žĺtok a všetko premiešajte, kým sa nevytvorí klasické cesto.
  • Cesto rovnomerne natlačte do guľatej formy, niekoľkokrát ho prepichnite vidličkou a vložte do chladničky na pol hodiny.
  • Medzitým si pripravte slivky, ktoré umyte, zbavte nežiaducich predmetov a každú slivku nakrájajte na 4-6 plátkov.
  • Rúru predhrejte na 180 stupňov.
  • Hotové cesto vložte do rúry a nechajte ho piecť 10 minút.
  • Medzitým si pripravte náplň.
  • Nalejte mlieko do hrnca a začnite ho zahrievať.
  • Pridajte med, cukor, škoricu a semienka z vanilkového struku.
  • Všetko premiešajte dohromady, akonáhle sa budú po stranách hrnca tvoriť bublinky, pridajte pomletý mak, chvíľku povarte a nechajte vychladnúť.
  • V ďalšej mise vyšľahajte vaječný bielok do tuhého snehu a opatrne ho vmiešajte do vychladnutej náplne.
  • Celú zmes natrite na predpečený koláč a vložte ho znova do rúry.
  • Pečte asi 50 minút na 165 stupňov.
pečený okrúhly koláč so slivkami na povrchu
Zdroj foto: pinterest.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.