Toto je v podstate miniatúrna verzia klasických buchiet. Cukrový posyp a vanilková omáčka len zvýraznia ich skvelú chuť, na ktorú nezabudnete.
Ingrediencie:
Cesto:
- 1/4 hrnčeka teplej vody
- 2 a 1/4 lyžičky suchého droždia
- 3/4 hrnčeka teplého mlieka
- 1 veľké vajcia
- 1/4 hrnčeka zmäknutého neslaného masla
- 1/4 hrnčeka cukru
- 1 lyžička soli
- 3 a 3/4 hrnčeka hladkej múky
Na posyp a potretie:
- 1 vajce
- 1/2 hrnčeka práškového cukru
- 1/2 hrnčeka sušeného mlieka
Postup:
- Do malej misky dáme teplú vodu a rozpustíme v nej droždie. Necháme cca 5 minút odstáť, pokiaľ sa na povrchu netvoria bublinky.
- Pripravíme si veľkú misu a dáme do nej mlieko, maslo, vajcia, cukor aj soľ a dôkladne premiešame.
- Vmiešame pripravený kvások a prisypeme po častiach múku. Spracujeme cesto, aby sa z neho utvorila gulička.
- Hotové cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú plochu a miesime zhruba 10 minút. Musí byť jemné, elastické a hladké.
- Vložíme ho do sklenenej misky, zakryjeme plastovým krytom a necháme 1 a 1/2 hodiny kysnúť.
- Potom rozdelíme cesto nožom na menšie kúsky asi tak 2 x 3 cm a vytvarujeme z nich guličky.
- Tie naukladáme do olejom vymasteného pekáča bez toho, aby boli tesne pri sebe. Znovu zakryjeme plastovým vekom, aby mohli ďalšiu hodinu odpočívať.
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov, našľaháme vajcia a zmiešame sušené mlieko s cukrom.
- Rozšľahaným vajcom potrieme povrch buchiet a posypeme polovicou suchej zmesi.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 17 – 20 minút. Buchty musia získať zlatistý odtieň.
- Hotové buchty vyberieme z rúry, počkáme až trochu vychladnúť a potom na ne rozprestrieme zvyšok suchej zmesi mlieka s cukrom.
- Nakoniec servírujeme s obľúbenou omáčkou, ktorú urobíme, ako máme vo zvyku.