Tento lahodný koláč z mandarínok je nadýchaný a ľahký! Jeho chrumkavá, maslová krehká kôrka je naplnený penovou náplňou s citrusovou príchuťou.
Čo budeme potrebovať
- 500 ml mandarínkovej a pomarančovej šťavy
- 350 g mletých sušienok
- 5 lyžičiek jemne nastrúhanej citrónovej kôry plus 3 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 250 g cukru
- 100 g masla, rozpusteného
- 2 lyžičky neochutené želatíny
- 4 veľké vajcia, oddelené
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov.
- Šťavu varte v malom hrnci na stredne vysokej teplote, kým sa nezredukuje asi 18 až 20 minút.
- Zmiešajte sušienky, 1 polievkovú lyžicu citrónovej kôry a 60 g cukru v kuchynskom robote, kým sa dôkladne nespoja.
- Počas miešania pridajte rozpustené maslo, kým sa všetko nespojí.
- Zmes sušienok rovnomerne vtlačte na dno koláčovej formy.
- Pečte dozlatista, asi 15 minút.
- Preneste na mriežku, aby úplne vychladla.
- Do malej misky dajte citrónovú šťavu.
- Pridajte želatínu. Nechajte 10 minút zmäknúť.
- Medzitým ušľahajte žĺtky, 80 g cukru, redukciu šťavy a zvyšné 2 lyžičky kôry v strednom kastróle.
- Varte na stredne miernu teplotu za stáleho miešania do zhustnutia asi 10 minút.
- Odstráňte z tepla. Pridajte zmes želatíny a šľahajte, kým sa želatína úplne nerozpustí.
- Preneste zmes želatíny a žĺtkov do veľkej misy.
- Dajte do chladničky, občas premiešajte a nechajte zhustnúť na 25 až 30 minút.
- Vyšľahajte si bielky postupne so zvyšným cukrom do hustého snehu.
- Zmes vaječných bielkov vmiešajte do zmesi želatíny a žĺtkov, kým sa nespoja.
- Nalejte do vychladnutého korpusu.
- Nechajte v chlade, kým zmes nestuhne, aspoň 2 hodiny alebo cez noc.