Mandarínkový koláč

Mandarínkový koláč

Tento lahodný koláč z mandarínok je nadýchaný a ľahký! Jeho chrumkavá, maslová krehká kôrka je naplnený penovou náplňou s citrusovou príchuťou.

Čo budeme potrebovať

  • 500 ml mandarínkovej a pomarančovej šťavy
  • 350 g mletých sušienok
  • 5 lyžičiek jemne nastrúhanej citrónovej kôry plus 3 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 250 g cukru
  • 100 g masla, rozpusteného
  • 2 lyžičky neochutené želatíny
  • 4 veľké vajcia, oddelené

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 stupňov.
  • Šťavu varte v malom hrnci na stredne vysokej teplote, kým sa nezredukuje asi 18 až 20 minút.
  • Zmiešajte sušienky, 1 polievkovú lyžicu citrónovej kôry a 60 g cukru v kuchynskom robote, kým sa dôkladne nespoja.
  • Počas miešania pridajte rozpustené maslo, kým sa všetko nespojí.
  • Zmes sušienok rovnomerne vtlačte na dno koláčovej formy.
  • Pečte dozlatista, asi 15 minút.
  • Preneste na mriežku, aby úplne vychladla.
  • Do malej misky dajte citrónovú šťavu.
  • Pridajte želatínu. Nechajte 10 minút zmäknúť.
  • Medzitým ušľahajte žĺtky, 80 g cukru, redukciu šťavy a zvyšné 2 lyžičky kôry v strednom kastróle.
  • Varte na stredne miernu teplotu za stáleho miešania do zhustnutia asi 10 minút.
  • Odstráňte z tepla. Pridajte zmes želatíny a šľahajte, kým sa želatína úplne nerozpustí.
  • Preneste zmes želatíny a žĺtkov do veľkej misy.
  • Dajte do chladničky, občas premiešajte a nechajte zhustnúť na 25 až 30 minút.
  • Vyšľahajte si bielky postupne so zvyšným cukrom do hustého snehu.
  • Zmes vaječných bielkov vmiešajte do zmesi želatíny a žĺtkov, kým sa nespoja.
  • Nalejte do vychladnutého korpusu.
  • Nechajte v chlade, kým zmes nestuhne, aspoň 2 hodiny alebo cez noc.
Lahodný koláč s krehkou krustou a opečenými mandarínkami.
Zdroj: southernliving.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.